Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2019. Július 11. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Nemes Claudia, fotó: Bánhegyi István

Megújult a Családok Átmeneti Otthona

Megújult a Családok Átmeneti Otthona

Átadták az EFOP-2.2.3-17 „A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona korszerűsítése” c. projekt finanszírozásából felújított szociális intézményeket.

A projekt két különálló elemből állt, az egyik az épületek korszerűsítéséről szólt, a másik pedig a külső férőhelyek kialakításáról.

  • A Családok Átmeneti Otthona a projektnek köszönhetően teljesen megújult.

Kopf Katalin, a mosonmagyaróvári Családok Átmeneti Otthona vezetője mutatta be a projekt részleteit.

A munka 2018. március 1-jén kezdődött. A munkálatok között szerepelt: nyílászáró és radiátor-csere, új kazánház vásárlás, festés, palatető csere, beépített bútorok kialakítása, közösségi tér befedése, kamerarendszer bővítése, új közös konyha kialakítása.

Büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon ez az első proekt, amely a pályázat keretein belül elindul.

  • Egy-egy külső férőhely kialakítását is lehetővé tette a támogatás. Ez az intézményben történő gondozáshoz képest egy kötetlenebb ellátási forma. Ennek megvalósításához a város önkormányzata két ingatlant ajánlott fel a szervezetnek, amelyeket teljesen felújítottak.Ezekre a férőhelyekre olyan hátrányos helyzetű családok költözhetnek, akik az átmeneti otthonban történő ellátás során pályáztak. Itt a rászoruló családokat mentor segíti az életvezetésben, az ellátást pedig akár 3 évig is igénybe vehetik.

A projekt hivatalos átadóján Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is részt vett. A miniszter köszöntőjében kiemelte:

Az emberben kettős érzés munkál ilyenkor. Az egyik a gyarapodás felett érzett örömé, az, hogy egy sikeres beruházás átadóján lehet jelen. A másik a szomorúságé, hogy szükség van az ilyen intézményekre.

Az otthon célja, hogy az ideiglenesen lakhatási gondokkal küzdő családok számára lehetőséget biztosítson a család egységének megtartására, és a szociális munka eszközeivel támogassa a családot önálló életvitelük megtartásában, vagy annak visszaállításában.

Ez a szolgáltatás akkor sikeres, ha egyetlen olyan gyermeket sem kell családjától különválasztva elhelyezni – akár alapellátási, akár szakellátási formában – akinek legjobb érdeke a családjával együtt élni és felnőni.

dr. Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere az ingatlanok történetéről és állapotáról számolt be, majd biztosította az intézmény vezetőit a város jövőbeni támogatásáról is.

Bízom benne, hogy ez egy olyan folyamatot fog elindítani, amely egyrészt ezt a projektet is tovább tudja bővíteni, másrészt pedig az önkormányzatnak is egy olyan példát mutat, hogy ezekből a rendelkezésre álló ingatlanokból is nagyon szép lakásokat lehet kialakítani.

Mosonmagyaróváron a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona intézményei 2005 óta fogadják az otthonukat vesztett, rászoruló családokat. A két intézmény 40-40 férőhellyel működik. A szociális segítségnyújtást a családok egy évre vehetik igénybe, amely időtartam indokolt esetben fél évvel, vagy a tanév végéig meghosszabbítható. Az intézmények immár hosszú évek óta töretlenül működnek és folyamatosan fogadják a családokat, várandósokat és a bántalmazottakat is.

A projektek azonosítója és címe:

  • EFOP-2.2.3-17-2017-00009 „A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona II. korszerűsítése”. Támogatási összeg: 69 millió Ft.
  • EFOP-2.2.3-17-2017-00010 „A Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet által fenntartott Családok Átmeneti Otthona korszerűsítése”. Támogatási összeg: 78 millió Ft

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.