Városlista
2022. január 27, csütörtök - Angelika

Hírek

2022. Január 07. 11:05, péntek | Helyi
Forrás: Széchenyi István Egyetem

Megújult a várkapu és a vársétány

Megújult a várkapu és a vársétány

A magyaróvári Vár után, most a várkapu és a vársétány felújítása is befejeződött. A beruházással nem csak a helyi egyetemi kar környezete újult meg, hanem szorosabbá fűzi az egyetem és a város lakóinak kapcsolatát.

2021 júniusában adták hivatalosan, a Nemzeti Várprogram keretében megújuló mosonmagyaróvári Vár épületét. Az akkori munkálatok során, nem csak az épület külseje újult meg, hanem új funkciókkal látták el az alsó szintet, ahol vendéglátóegységet, pihenőhelyeket, szabadtéri rendezvényhelyszíneket, valamint kiállítóterek hoztak létre.

A magyar kormány több mint félmilliárd forintos támogatásával az elmúlt időszakban a vár környezete megszépült. Fejlesztették a vár körüli belső közlekedést, létrehozták azt a gyűrűt, amely a sétányból és a fogadótérből áll. A park úthálózatát új gyalogos sétányokkal bővítették, több pihenőteret hoztak létre, amelyek lehetőséget teremtenek kültéri kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb rendezvények lebonyolításához is. A természeti értékek megőrzése a meglévő, változatos élőhelyek és az értékes növényállomány megóvásával, gazdagításával valósult meg. Cél volt a gyepfelületek megújítása, új fasorok, cserjék és évelők ültetése. A projektben mindezek bemutatása ugyancsak nagy hangsúlyt kapott, amelyhez jól illeszkedik majd, hogy az egyetem az Agrinatur projekt keretében sikeresen pályázott ökológiai tanösvény kialakítására, ökojátszótér létrehozására is. A beruházás során kiemelt szempont volt a környezetterhelés csökkentése, a fenntartható környezetalakítás. A park infrastruktúráját is bővítették kültéri infokommunikációs tájékoztató, tér-, díszvilágítási és öntözőrendszer kialakításával, egységes arculatú berendezési tárgyak alkalmazásával.


A fejlesztés másik hangsúlyos eleme a várkapu rehabilitációja volt. Komplett faldiagnosztikai vizsgálatot követően újult meg a korábban rossz állapotú épület. Kiküszöbölték a beázásokat, a kifagyásokat és a repedéseket. Megoldották a folyosó vízszigetelését és vízelvezetését, pótolták a hiányzó burkolatokat.
A nagyszabású mosonmagyaróvári beruházások ezzel azonban korántsem értek véget, a Széchenyi István Egyetem folytatja a vár környezetének rehabilitációját. Ennek részeként egy környezeti és energiahatékonysági projekt során megújul a várkapitány- és a tankonyhaépület. Emellett az intézmény tervezi egy Lajtán átívelő gyalogos-kerékpáros híd megépítését, amely közvetlen kapcsolatot teremtene a vár és a Wittmann Antal park között. Ezenkívül a vár szomszédságában található egykori hercegi étterem külső-belső rekonstrukciója is az elképzelések között szerepel.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 27. 14:08, csütörtök | Helyi

Rongálás a felújított várfalon - 100 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel

Nemrégiben fejeződött be a várkapu és várfal teljes felújítása, azonban máris rongálás történt az épületen. Az Óvári Gazdász Szövetségen keresztül, 100.000 forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel.

2022. Január 27. 12:08, csütörtök | Helyi

Forgalomból kivont autóval közlekedett - Hárman sérültek meg a balesetben

Hárman sérültek meg abban a balesetben, ami szerda este történt a Bauer Rudolf és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében.

2022. Január 26. 08:21, szerda | Helyi

Új, interaktív csapatjáték a Futurában

Kiterjesztett valóság technikájával várja az érdeklődőket a Futura négy darab új terminálja, amiken a jövőben a geológia témakörével ismerkedhetnek meg közelebbről kicsik és nagyok.

2022. Január 24. 14:24, hétfő | Helyi

Győry Domonkos új könyvét mutatják be a Huszár Gál Városi Könyvtárban

Az év első könyvbemutatójára várják az érdeklődőket február 1-jén, kedden 17 órától a Huszár Gál Városi Könyvtárban. Ezúttal Győry Domonkos új kötetét mutatják be.