Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 12. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mélypont a dohai csúcs után: tétlenül nézik a klímakatasztrófát

Mélypont a dohai csúcs után: tétlenül nézik a klímakatasztrófát

Sajnos hiába vagyunk túl egy olyan éven, amely során a klímaváltozás egyre fenyegetőbben érintette a gazdagabb és szegényebb országokat egyaránt, ez mégsem volt elég intő jel a tárgyaló felek számára a napokban véget ért dohai klímacsúcson. Még a minimálisan elvárható eredmény sem született meg, ezzel pedig egyértelművé vált, hogy a tétlenségből fakadó klímakatasztrófa megakadályozására semmilyen hajlandóság nem mutatkozik az államfők részéről.

„A fejlődő országok közül néhányan egyenesen gúnyt űztek a tárgyalásokból azzal, hogy a korábbi vállalásaikat visszavonták, újakat pedig nem voltak hajlandóak tenni. Mindezt tetézte, hogy egy maroknyi, a kibocsátások szempontjából kulcsfontosságú ország, mint például Oroszország, Kanada, az Egyesült Államok és Japán végig igyekeztek blokkolni a tárgyalásokat. Ideje lenne belátni, hogy amit a kutatók évek óta állítanak, és amit emberek milliói tapasztaltak meg csak ebben az évben, még sürgetőbbé teszi a klímaváltozás elleni harcot. Minden év, amit a kormányok elpazarolnak tétlenségükkel, csak súlyosbítja a jövőbeni károkat!”- mondta Fáth Ákos, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A tárgyalásoktól elvárható minimális eredmény az lett volna, ha az országok valós (nem csupán könyvelési manőverekkel elért) kibocsátás-csökkentésben állapodnak meg, ha rendezik a pénzügyi kérdéseket (mikor és pontosan mekkora összeggel járulnak hozzá a klíma alapokhoz) és lefektetik egy jogi értelemben is kötelező érvényű, igazságos és ambiciózus globális megállapodás alapjait.

Mindezek helyett egy ijesztően gyenge megállapodás született, ami messziről elkerüli a felelősségvállalásnak még csak a gondolatát is. A Dohában elfogadott záró csomag ugyan tartalmazza a kiotói jegyzőkönyv lejáró paragrafusának meghosszabbítását - azaz egy második vállalási periódust -, de a konkrétumok lefektetését a következő évi konferenciára bízza. Sajnos ez a kiterjesztés még eléggé ködös, és sok kiskaput rejt, melyeket a későbbiekben mindenképpen tisztázni kell majd.

A politikán világszerte egyre nagyobb a társadalmi nyomás. Az emberek, akik ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak, valós változásokat követelnek. „Dohában még soha nem tartottak megmozdulást környezetvédelmi kérdésben, azonban a tárgyalások alatt erre is sor került, ez jól mutatja a helyzet súlyát.”- mondta Tasneem Essop a WWF delegációjának vezetője.

„A klíma krízis egyre sürgetőbb, a civil szervezetek továbbra is azon fognak dolgozni, hogy beláttassák a kormányokkal, hogy nincs több időnk, cselekednünk kell. Az emberek is ezt várják, hiszen saját bőrükön érzik a tétlenség árát.” – mondta Ahsbahs Krisztina, a WWF Magyarország éghajlatváltozási és energetikai projektvezetője.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése