Városlista
2022. január 22, szombat - Vince

Hírek

2021. Június 08. 10:17, kedd | Helyi
Forrás: ingatlannet.hu

Mennyire megfizethetőek az ingatlanok Győr-Moson-Sopron megyében?

Mennyire megfizethetőek az ingatlanok Győr-Moson-Sopron megyében?

Az utóbbi években meredeken emelkedtek hazánk ingatlanpiaci árai. Ennek a tavalyi évben megjelent kornavírus első hulláma vetett vég, bár ez a gát sem tartott sokáig.

Így a harmadik hullám végével és a kormány otthonteremtési programjával ismét növekedni kezdtek a kínálati árak. A Győr-Moson-Sopron megyében elhelyezkedő települések nem tartoznak a megfizethetetlen szereplők közé. Habár természetesen a megyén belül vannak olyan városok, amelyek jóval meghaladják az országos átlagot és vannak persze olyanok is, akik alulteljesítik azt.

Ilyenek az átlagárak Mosonmagyaróvár és környékén
Győr-Moson-Sopron megyében egészen szélsőségesek a családi házak ingatlanpiaci árai. A megye vizsgált városai közül a legmagasabb négyzetméterárak Sopronban voltak az idei év áprilisi hónapjában. A városban a családi házakat átlagosan 447 ezer Ft/m2-ért kínálták eladásra a tulajdonosok. Alig néhány ezer forinttal voltak alacsonyabb az árak Mosonmagyaróváron. Itt egy családi házért átagosan 437 ezer Ft/m2-t kértek el. Ha egy 90 m² alapterületű házat nézünk, akkor az Mosonmagyaróváron 39 millió forintot, Sopronban pedig 40 millió forintot ért.
A magas ingatlanárak útán jó néhány olyan település van a megyében, ahol kedvezőbbek a kínálati árak. Az alacsonyabb árszínvonalat képviselők közé sorolható Győr mellett Dunasziget, ahol a házak áprilisi átlagára 350-361 ezer Ft/m² volt. Ezekben a városokban egy 90 m² alapterületű családi házat átlagosan 31-33 millió forintért lehetett megvásárolni. A megye vizsgált települései közül azoknak a vásárolóknak maradt a legtöbb pénz a zsebükbe, akik Kapuváron vagy Csornán vettek házat. Hiszen ebben a két városban a cikkben meghatározott területű ingatlanért átlagosan 25-28 millió forintott kértek el a tulajdonosok.

Magasak a téglalakások ingatlanpiaci árai
Az ingatlannet.hu Mosonmagyaróvár és környékének ingatlanpiaci árait vette górcső alá. Meglepő, hogy a vizsgálatba bevont városok mindegyikében 450 ezer forint körül vagy a felett lehetett megvásárolni egy négyzetmétert.
A téglalások átlagos négyzetméter árai Győrben mutatkoztak a legmagasabbnak. Ebben, a városban egy téglaépítésű lakásért átlagosan 560 ezer Ft/m2-ert kértek el a tulajdonosok. Kedvezőbb, de még így is fél millió forint feletti négyzetméter árakkal találkozhattak azok a vásárlók, akik Sopronban szerettek volna befektetni. Sopronnál jóval kedvezőbb áron kínálták a Mosonmagyaróváron elhelyezkedő téglalakásokat, melyek egyetlen négyzetmétere átlagosan 479 ezer forintba került. Kapuváron Mosonmagyaróvárhoz képest, mint egy 10 ezer forinttal alacsonyabb áron lehetett megvásárolni a lakások egyetlen négyzetméterét a vizsgált időszakban.

Mit hozhat 2021-es év hátralevő része?
2019-es évhez képest tavaly csökkentek a lakárak, viszont ez a tendencia csak a nagyobb városokra volt jellemző. Ugyanis a kisebb települések kínálati áraiban nem volt nagymértékű a változás. 2020-ban is nagy volt a kereslet a hazai ingatlanok iránt, viszont az idén hatályba lépő kormányzati támogatások még inkább fel fogják ezt lendíteni. Bár azt érdemes megemlíteni, hogy ezek a támogatások csak azoknak könnyítik meg a lakáshoz jutást, akiknek van vagy szeretnének családot alapítani. A szakértők úgy becsülik, hogy idén nyáron három százalékos áremelkedés várható az ingatlanpiacon, de azt hozzátették, hogy ezt növelheti még a folyamatosan növekvő munkadíj és alapanyagár, illetve a szigorítások feloldásával megjelenő új befektetők is.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 09:17, péntek | Helyi

Jó eséllyel drágulni fognak az ingatlanok Mosonmagyaróváron

Pontosan nem lehet megjósolni, hogy milyen ingatlanárakat hoz a jövő, de a korábbi tapasztalatokra támaszkodva és az ingatlanpiaci ciklikusságát alapul véve azért kirajzolódhatnak előttünk irányok.

2022. Január 20. 11:09, csütörtök | Helyi

A térség egyik legnagyobb buszgyárát adják át idén Mosonmagyaróváron

A Credobus évente akár ezer autóbuszt tud majd gyártani a beruházásnak köszönhetően - írta meg a Magyar Nemzet.

2022. Január 19. 16:21, szerda | Helyi

Ki kapja idén a „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” Díjat?

Várják a javaslatokat, ki kapja idén a "Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” Díjat.

2022. Január 17. 14:31, hétfő | Helyi

Megnyílt a Téli Tárlat a Flesch központban - fotók

Az Art Flexum Művészeti társaság 22 művészének alkotásait állították ki két galériában. Idén is átadták a társaság Téli Tárlat Díját, amelyet ezúttal Borbély Máté vehetett át.