Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Április 30. 07:03, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu

Merkel jól jár a kalózok előretörésével?

Merkel jól jár a kalózok előretörésével?

A német politikát újrarajzoló Kalózpárt sikereinek várható következményeit elemzi Gerd Langguth politológus a Der Spiegelben.

A Kalózok berlini és Saar-vidéki sikerei felkavarták a német politikai életet. Nagy valószínűséggel a küszöbön álló schleswig-holsteini és észak-rajna–vesztfáliai választások után az ottani tartományi gyűlésben is helyet kapnak. A Saar-vidéki győzelem óta teljes a tanácstalanság a hagyományos pártok körében. A német társadalom összességében kevésbé konvencionális, ebbe a képbe a kalózok igen jól illenek. Másrészt komoly kiábrándultság tapasztalható a politikusokból – nem a politikából –, ami megjelenik a kalózok szimpátiaadataiban.

A kalózoknak ugyanakkor el kell gondolkodniuk, mert választóik ugyanolyan könnyen távozhatnak, mint ahogyan érkeztek – írja a lap. Egyelőre még nem találták meg helyüket a politikai mindennapokban. Külön érdekességük, hogy fontos politikai kérdésekben nem határozzák meg álláspontjukat. A párt bázisdemokratikus alapelvei megakadályozzák egy világos álláspont kialakítását, de lehet, hogy éppen ez az új formáció érdeke. Minél inkább állást foglalnak a kérdésekben, annál több ellentmondásba botlanak. Az a tény, hogy számos alapvető kérdésben még nincs elfogadott álláspontjuk, sok választó támogatását biztosítja – olvasható a cikkben.

Minden valószínűség szerint a kalózok a 2013-as választások után bekerülnek a Bundestagba. A munkájukat a tartományi gyűlésekben elért eredményekhez fogják mérni. Ott a választók inkább megengedik a kísérletezést, a szokatlan voksolást és a tiltakozó szavazást, de a Bundestagba kerüléshez több kell. A hamburgi Schill Párt 2001-ben 19,4 százalékos eredménye utáni gyors bukása azt tanítja, milyen gyorsan tud elpárologni a támogatottság.

A kalózok kihívást jelentenek az egész német pártrendszerre, különösen az SPD-Zöld tábor számára. A politikai pártrendszer átalakulása – balra az SPD-től áll a Baloldali Párt, a Zöldek és bizonyos értelemben a Kalózok – egy külön probléma, ami még nem érte el a kereszténydemokratákat. A probléma legkevésbé Angela Merkelt nyugtalanítja, aki még örülhet is a várható Bundestagba kerülésüknek, mert megjelenésükkel még valószínűtlenebbé válik az SPD és a Zöldek országos koalíciója. Minden közvélemény-kutatás arra utal, hogy nincs országos többségük.

A kalózok még politikai értelemben nem foglaltak állást, nem baloldaliak és nem jobboldaliak, hanem „elöl” állnak. Bár többnyire a baloldali táborhoz sorolják őket. Ha az FDP ismét bejut a Bundestagba, akkor a CSU-t is beszámítva egy hétpárti parlamentje lesz a szövetségi köztársaságnak. Ez még átláthatatlanabbá teszi a német parlamentarizmust, ami megnehezíti a kormányalakítást.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése