Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2015. Június 07. 17:26, vasárnap | Helyi

Merre tovább Panta Aqua? Privatizáció előtt a Szigetközi Friss Víz

Merre tovább Panta Aqua? Privatizáció előtt a Szigetközi Friss Víz

Június 5-én délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Jobbik Merre tovább Panta Aqua? Privatizáció előtt a Szigetközi Friss Víz címmel. Az ügyben megkérdeztük az érintett cég ügyvezetőjét is.

A Jobbik mosonmagyaróvári önkormányzati képviselője, Jávor Miklós elmondta, hogy pártja városfejlesztési koncepciója merőben más, mint a jelenlegi városvezetésé. "Mi minden esetben az önkormányzati vagyon elidegeníthetetlensége mellett foglalunk állást. - hangzott el - Mosonmagyaróvár Városának 84,4 %-os minősített többségű befolyása van a Panta Aqua Zrt.-ben és az az álláspontunk, hogy a céget az önkormányzatnak saját tulajdonban kellene megtartania a nehézségek ellenére is. Nem támogatjuk az eladását, hiszen ez a teljes részvényállomány eladásával járna."

forrás: MVTV

Jávor Miklós a Panta Aqua Zrt. eladása mellett felhozott érvekre is reagált: "Mi azt javasoljuk a megtartás érdekében, hogy vizsgálják meg, milyen külsős forrásokat lehet bevonni a társaság feltőkésítése érdekében. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy tart az Európai Unió költségvetési ciklusa, tessék monitorozni a pályázatokat és tessék kidolgozni egy olyan gazdasági koncepciót, ami lehetővé teszi a külsős források bevonását. Így nem kell eladni sem és az önkormányzatra sem ró aránytalan terheket. Mi mindenképpen azt javasoljuk a városvezetésnek, hogy próbáljon minden eszközzel arra törekedni, hogy a Panta Aqua Zrt. Továbbra is önkormányzati többségi tulajdonban maradjon."

Kérdésünkre, hogy miként viselné az önkormányzat a jelentős piaci kockázatokat, Jávor Miklós azt válaszolta: "Hagyományosan mindig is léteztek önkormányzati többségi tulajdonú cégek. Azt látni kell, hogy a Panta Aqua Zrt. konstans fejlődést mutat, ezért nem elherdálni kellene, hanem a kockázatokat is vállalva fejleszteni és megtartani. Szigorúan ez az álláspontom."

Megkerestük Leitner Lászlót, a Panta Aqua Zrt. ügyvezető igazgatóját, aki szerkesztőségünkben reagált a képviselő úr felvetésére: "Az Aqua Szolgáltató Kft. És a Panta Aqua Zrt. szétválásakor még úgy gondoltam, hogy egyértelműen meg lehet tartani a társaságot önkormányzati szinten. Viszont azt is látni kell, hogy az a piac, amelyen dolgozunk, az elmúlt háromnegyed évben jelentős változásoskon ment keresztül. Olyan árverseny alakult ki, melyet számos cég már nem bír. Ezen a piacon két lehetőség van; komoly eredményeket elérni vagy megbukni. A komoly eredmények eléréséhez most gyors növekedésre van szükség."

Leitner László magyarázatként egy egyszerű példát hozott fel: "Ha egy áruházláncban fel kell töltenem vízzel 100-200 helyet, oda kell nekem több százezer üveg víz. Ennek finanszírozását egy normál piaci cégnél banki oldalról szokták rendezni, viszont január 1-vel gyakorlatilag lezárta a kormány az önkormányzati cégek hitelfelvételi lehetőségét. Ugyanígy a magyar jogszabály szerint egy közbeszerzésen három hónap eltelével lehet eredményt hirdetni, hogy ki nyerte az üvegtendert és ezután kezdődhet meg a szállítás... tehát józan paraszti ésszel belátható, hogy ez a metodika nem működik, mert a piac most azt diktálja, hogy lényegesen nagyobb növekedésre van szükség, ehhez pedig komoly tőke kell."

Az Európai Uniós pályázati pénzek bevonásának lehetőségére is egyértelmű volt Leitner Úr válasza: "A képviselő úr bizonyára tisztában van azzal is, hogy a 25 % feletti önkormányzati tulajdon a lehető legtöbb pályázatból kizárja a Társaságot. Miközben a versenytársak pályázati pénzeket is behoznak, addig a Társaság ki van zárva a banki szférából is, illetve a pályázati pénzekből is. A képviselő úr alapelvével egyetértek, de be kell látni, hogy vannak lehetetlen feladatok, ezért azt kell megoldani, hogy az önkormányzat folyamatosan pénzhez jusson és ennek alapfeltétele a befektető bevonása. Így az önkormányzat megkapja a folyamatos árbevételt, a piaci kockázatok jelentős részét viszont külső vállalkozó vállalná fel. Most önkormányzati cégként ilyen növekedés mellett, ilyen piaci körülmények között, ilyen állami szabályzók mellett esélytelen, hogy bármilyen más megoldást lehessen találni."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.