Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 18. 10:47, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Meteorit - Megtalálták a cseljabinszki meteorit maradványait

Meteorit - Megtalálták a cseljabinszki meteorit maradványait

A jekatyerinburgi szövetségi egyetem kutatói megtalálták és már vizsgálják a szibériai város körzetében pénteken becsapódott meteorit apró darabjait - közölte hétfőn az orosz tudományos akadémia illetékes bizottságának képviselője.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnap még arról tájékoztatott, hogy az Ural-hegység térségében az alacsony légkörben átvonuló, valamint nagy károkat és sérüléseket okozó meteoritból semmilyen maradványt nem leltek fel.
Viktor Grohovszkij, a jekatyerinburgi székhelyű Urali Orosz Szövetségi Egyetem kutatója ugyanakkor a Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a munkatársaik 52 darab fél-egy centiméteres meteoritdarabot találtak a Csebarkul-tó körzetében. A kémiai vizsgálatok megerősítették, hogy azok nem földi anyagból származnak.
Az egyetem honlapján elhelyezett tájékoztatás szerint a meteoritdarabokat megtaláló expedíció vezetője elmondta, hogy a darabok kondritokból állnak, amelyek a meteoritok gyakori típusát alkotják. Olyan kőről van szó, amely 10 százalékban vasat tartalmaz.
A honlapon az egyetemi laboratórium munkatársai fényképes beszámolót is elhelyeztek az általuk fellelt meteoritdarabokról és annak vizsgálatáról.
A kutatókat nem engedték azonban annak a - körülbelül nyolc méter átmérőjű - léknek a közelébe, amely a Csebarkul-tóban alakult ki, és amelyről azt feltételezték, hogy a meteorit becsapódásakor keletkezett pénteken.
Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számításai szerint a hirosimai atombomba felrobbanásakor keletkezett energiánál legalább hússzor nagyobb erővel robbant fel egy meteorit pénteken az Ural-hegység térsége felett. A Tyumenyi, Szverdlovszki, Cseljabinszki, Kurganszki régiókban és Baskírföldön is észlelték a jelenséget.
A bolidának nevezett égitest - rendkívül erős fényű, tűzgömbszerű meteor - mintegy 15 méter átmérőjű volt, óránkénti 64 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 19-24 kilométeres magasságban hullott darabokra hatalmas robbanás kíséretében.
A meteorit a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett további robbanások kíséretében száguldott el. Az ekkor keletkezett lökéshullámok miatt 4715 épületben robbantak szét az ablakok. Mára 3 és félezer épületben helyreállították a károkat.
Az üvegdarabok és szilánkok okozta sérülésekkel 1240 személyt kellett ellátni az orvosoknak a Cseljabinszki régióban, közöttük 299 gyermeket. A kórházakban kezelt 52 fő többsége hazamehetett - közölte a régiókormányzójának sajtószolgálata.
Az Interfax orosz hírügynökség szerint Cseljabinszk valamennyi kórházában és tanintézményében megkezdhették a munkát, de az épületek többségében még folynak a helyreállítási munkálatok. A károk a régió kormányzata szerint egymilliárd rubelre (körülbelül hétmilliárd forintra) tehetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során