Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2011. Február 14. 02:46, hétfő | Helyi

Mi az? Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató

Mi az? Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató

A szerdától működő új foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóhoz bármelyik munkaadó csatlakozhat, amennyiben kiegészítő nyugdíjat akar adni a munkavállalóinak.

A munkaadó vagy a havi munkabér százalékában, vagy meghatározott összegben határozhatja meg a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóba történő befizetést, de azt is megteheti, hogy csak a munkavállaló befizetése esetén járul hozzá maga is a kiegészítő nyugdíjhoz.

Svájcban a bruttó hazai termék (GDP) 100 százalékát teszi ki a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóknál felhalmozott összeg, Finnországban ez 80 százalék, míg az USA-ban 70 százalék. Az 1970-es években alakult amerikai és Nyugat-európai szolgáltatók zöme egy céghez kötődik.

Az EU 2003-ban hozott irányelvet a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatókról, a magyar törvény 2007-ben született, így 2008-tól már alapíthatók lettek volna ilyen cégek, de csak most jött létre az első.

A pénzhez a törvényes nyugdíjas kor elérésekor juthat hozzá a munkavállaló, a munkaadó meghatározott, legfeljebb 10 év nála eltöltött időt írhat elő a szolgáltatáshoz. Ha a munkavállaló előbb távozik, a rá jutó megtakarítást a többi munkavállaló kapja.
A cég a befizetések befektetésére három portfóliót - konzervatív, egyenletes és dinamikus - kínál.


A magyar szabályok szerin a szolgáltatóhoz történt munkaadói befizetés a cafetéria kedvezményét élvezi. A minimálbér feléig a befizetést meg kell szorozni 1,19-el a szuperbruttósítás miatt, és ennek 16 százaléka az adó. Amennyiben a munkavállaló is fizet havonta a szolgáltatónak, akkor azt az önkéntes nyugdíjpénztár kedvezményével teheti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 23. 12:00, kedd | PR

Mennyibe kerül egy weboldal napjainkban?

Ha egy vállalkozásnak van saját weboldala, az számos előnnyel jár. Először is, egy weboldal hatékony digitális jelenlétet biztosít, amely elérhetővé teszi a céget potenciális ügyfelek és partnerek számára világszerte.

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.