Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2014. Július 13. 10:11, vasárnap | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

Milliók üthetik az ön markát. Mit kell tennie érte?

Milliók üthetik az ön markát. Mit kell tennie érte?

Július 4-én pénteken szavazott az Országgyűlés a devizahiteles törvénycsomag első, talán leglényegesebb, családok százezreit érintő eleméről.

A devizahitelesek, de még a forintkölcsönt felvettek is pénzt kaphatnak vissza, illetve csökkenhet törlesztőrészletük. De mit kell majd tennie mindehhez az adósnak, illetve mennyi pénz járhat vissza? Mikortól léphet életbe mindez? Mi lesz a végtörlesztettekkel, árfolyamgátasokkal és az autóhitelesekkel? Elmagyarázzuk.


Engem először is az érdekel a legjobban, hogy jár-e vissza pénz, illetve alacsonyabb lesz-e a törlesztőrészletem?

Igen. Akkor járhat vissza az adósnak – nemcsak devizahitelesnek, hanem forintkölcsönt felvevőnek is – pénz, ha a bank alkalmazott árfolyamrést, illetve egyoldalúan emelt kamatot, költséget és egyéb díjat. Ez a kitétel voltaképpen minden deviza- és forinthitelesre vonatkozik.

Mennyi pénzt kapok vissza?

Ez attól függ, hogy mikor vette fel a hitelt, mekkora összeget, és hogy pontosan mi is áll a szerződésben (például milyenek az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó kitételek). Többféle számítás is napvilágot látott, melyek alapján például egy 2007-ben 20 évre felvett 7 millió forintos svájcifrank-alapú hitelnél 1,2 millió forint is lehet az az összeg, ami visszajárhat (árfolyamrés és egyoldalú kamatemelés összege). Ráadásul, ha még él a szerződés, akkor egy szerdán benyújtott módosító alapján nem csak öt évre visszamenőleg járhat vissza az ügyfeleknek pénz a bankoktól, hanem egészen a szerződés kezdete óta. Vagyis minél korábban vett fel valaki hitelt, annál több pénzre is számíthat. Ugyanakkor a 2004. május 1-jénél, azaz az uniós csatlakozásnál korábban felvett hitelekre nem vonatkozik a törvényjavaslat, ezt egy csütörtöki módosítóban kötötték ki. Magyarán: aki 2003-ban vett fel devizahitelt, az most nem kap vissza súlyos százezreket és milliókat. Igaz, ők nincsenek sokan.

Tovább a teljes cikkhez a HVG.-hu-n

Véglegessé váltak a szabályok - a VS.hu összefoglalója

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 14. 07:43, szerda | Bulvár

Folyóba zuhant és életét vesztette fényképezés közben egy 13 éves magyar fiú Norvégiában

A Bondhuselva folyóba esett és meghalt egy 13 éves magyar fiú a délnyugat-norvégiai Sunndal város mellett hétfőn, miközben fotót szeretett volna készíteni a tájról

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.