Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2015. November 10. 11:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Milliós bírság hamis libamáj forgalmazása miatt

Milliós bírság hamis libamáj forgalmazása miatt

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnali termékvisszahívásra kötelezett egy libamáj megjelöléssel fagyasztott kacsamájat forgalmazó céget,

emellett több mint 2 tonna termékét vontak forgalmi korlátozás alá, mintegy 10 millió forint értékben. A Kurunczi Hús Bt. milliós bírságra számíthat - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.
A Nébih munkatársai országszerte több hónapig vettek mintákat fagyasztott libamáj termékekből, mivel az külsőre könnyen összetéveszthető a kacsamájjal, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján az élelmiszerhamisítók is előszeretettel kísérleteznek vele.

Az elvégzett ellenőrzéssorozat megállapította, hogy az esetek többségében a fajazonossági DNS vizsgálatok szerint liba helyett kacsából származott az adott termék.

Az eljárás jelenlegi szakaszában több mint 2 tonna terméket vontak forgalmi korlátozás alá, mintegy 10 millió forint értékben. A hatóság arra is kötelezte az érintett céget, hogy az általa gyártott valamennyi "fagyasztott libamáj" jelölésű terméket hívja vissza a forgalomból és hiánytalanul őrizze meg a vizsgálat lezárásáig. Az eljárás folyamatban van, a felelős megállapítását követően az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós bírságra számíthat.

A nyilvános cégadatok szerint a Kurunczi Hús Bt. székhelye Budapesten van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 08:15, kedd | Belföld

Ötven tartalékos kezdi meg az alapkiképzést Szentendrén

Mintegy ötven fiatal kezdi meg hétfőn az egységes alapkiképzést a szentendrei Görgey Artúr laktanyában - mondta el a közmédiának Huszár Ferenc ezredes hétfőn a helyszínen.

2024. Július 16. 08:14, kedd | Belföld

Tizenhat vármegyében és 6 budapesti kerületben irtják a szúnyogokat a héten

Tizenhat vármegye négyszáznegyvennégy településén és Budapest hat kerületében lesz a héten szúnyoggyérítés - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

2024. Július 16. 08:09, kedd | Belföld

Idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.