Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2022. Május 24. 15:02, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Mintegy 75 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza a gyermeket nevelők

Mintegy 75 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza a gyermeket nevelők

Az szja-bevallásokat május 20-ig lehetett benyújtani, addig 75 milliárd forint családi adóvisszatérítést igényeltek vissza az érintettek - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

Az adóvisszatérítéshez való jog az szja-bevallás benyújtási határidejének elmulasztása esetén sem vész el, az adóból visszajáró összeg minden, 2021-ben családi kedvezményre legalább egy napig jogosult gyermekes szülőnek jár - szögezte le a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára.

Aki jogosult a visszatérítésre, de azt bevallásában nem jelezte, bevallása önellenőrzését követően hozzájuthat a gyermekére tekintettel visszajáró adó összegéhez - tette hozzá.

Eddig több mint 300 ezer olyan gyermeket nevelő szülő nyújtotta be bevallását, akinek jár a családi adóvisszatérítés, ez a szám még tovább nőhet, hiszen egészen 2027. december 31-ig még be lehet nyújtani az adóvisszatérítés kiutalása érdekében az önellenőrzést - mondta.

A magyar családi adóvisszatérítés nemcsak a hazai adózás történetében egyedülálló intézkedés, hanem nemzetközi szinten is - hangsúlyozta Tállai András.

Felidézte, hogy rendkívül széles az adóvisszatérítés alapját képező jövedelmek köre, hiszen nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is.

Az ekho szerint adózók (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az ekho szja-nak minősülő, 9,5 százalékos részét, a katásoknál (kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetők) pedig az őket terhelő adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak - sorolta az államtitkár.

Tállai András szerint az érintettek széles köre miatt is példaértékű a magyar családi adóvisszatérítés, hiszen a gyermeket nevelő szülők mellett, a 2021-ben várandós édesanyáknak és házastársuknak, valamint a rokkantsági járadékban, illetve saját jogon családi pótlékra jogosultaknak is jár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni