Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Március 22. 08:31, péntek | Helyi
Forrás: Aqua

Miről szól a Víz Világnapja?

Miről szól a Víz Világnapja?

2013 - A nemzetközi vízügyi együttműködés éve! - Jusson a Földön mindenkinek tiszta ivóvíz!

A Víz Világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték a szakemberek. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, hogy legalább évente egyszer a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz életünkben betöltött rendkívül fontos szerepére irányítsa. A kezdeményezés célja, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

A megemlékezéshez minden évben más jelmondat tartozik, az idei Víz Világnap jelmondata és témája: „2013 - A nemzetközi vízügyi együttműködés éve! - Jusson a Földön mindenkinek tiszta ivóvíz!”

Több vizet kell innunk

A legtöbb ember Magyarországon a szükséges folyadékmennyiség felét sem fogyasztja el naponta. Pedig a kiszáradás szívbetegséghez vezethet, károsíthatja a veséket és fejfájást okozhat, a legújabb kutatások szerint kapcsolat van a kevés folyadékfogyasztás és különböző rákos megbetegedések gyakoriságának az előfordulása között is.

A tiszta víz az élet elengedhetetlen része, testünk mintegy 75%-a víz (a vér 83%-a, az izmok 73%-a, még a csontok 22%-a is vízből áll). A víz segít fenntartani testünk hőmérsékletét, a megfelelő elektrolit-egyensúlyt és hidratálja a bőrt.

Egy átlagos felnőtt embernek minimum 2 liter folyadékot kell elfogyasztania naponta, de az ideális vízfogyasztás 20 testsúlykilogrammonként 8-10 dl folyadék lenne. Egy 60 kg-os ember esetében tehát napi 2,5-3 liter az ideális vízfogyasztás. Természetesen ebbe nem számít bele a kávé, az erős fekete tea, az energiaitalok és az alkohol sem, melyek vízhajtó, ill. dehidratáló hatásúak.

Az Aqua Szolgáltató Kft. a mosonmagyaróvári térség víziközmű szolgáltatója, mely jelenleg 23 településen összesen közel 80.000 fogyasztót szolgál ki. A cég fő feladatának tekinti, hogy ügyfeleinek egészséges ivóvizet biztosítson és a háztartásokban keletkező szennyvizet a lehető legkörnyezetbarátabb módon kezelje és juttassa vissza a természetbe. A feketeerdei ivóvízbázis, mely Mosonmagyaróvárt és környékét is ellátja egészséges, tiszta ivóvízzel, Közép-Európa legjelentősebb vízkészletével rendelkezik. Vizeink védelmét az Aqua Szolgáltató Kft. küldetése középpontjába állítja. 2011-ben a cég megkezdte a kiváló minőségű feketeerdei ivóvíz palackozását Szigetközi Friss Víz néven.

Részletek a 2013-as Víz Világnapra rendezvényről: http://www.infomovar.hu/hir_olvas/permalink:viz-vilagnapja-2013-mosonmagyarovar-2013-03-17-122400/

Részletes program a Víz Világnapjáról, Mosonmagyaróváron:
http://www.infomovar.hu/program_olvas/permalink:viz-vilagnapja-2013-mosonmagyarovar-2013-03-22075713/

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.