Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Augusztus 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mitől fehér a fehérarany?

Mitől fehér a fehérarany?

Az utóbbi évtizedekben vált szokássá az, hogy aki elegáns és egyben modern ékszert szeretne, a sárga helyett a fehér aranyat keresi.

Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a modern nemesfém-ékszerek az utóbbi években világszerte egyre változatosabbá váltak, stílusukban és színeikben egyaránt. De mitől fehér a fehérarany, és mennyire lehet sokszínű a legnemesebb, legkönnyebben formálható nemesfém, ami lehetővé teszi, hogy általa bármikor kifejezhessük egyéni ízlésünket és hangulatunkat?

A Conclude szakértője szerint, első nagy divathullámának lecsengése ellenére a fehérarany továbbra is nagyon keresettnek számít, miközben az újdonságok iránti igény sem csökkent. A nyugat-európai és amerikai tervezői márkák szinte minden szezonban új különlegességgel jelennek meg a piacon – a legújabb trend például, a hajnalpír színében pompázó aranyékszer.

A fehérarany nagyrészt sárga aranyból áll: formázhatóságát a tiszta arany, színét és tartósságát az ezüstfehér színű, különleges fényű nemesfém-ötvözetek adják. Régebben nikkellel ötvözték, de ezt a gyakorlatot az allergizáló hatás miatt hamar elhagyták. Mai fehérarany ékszereink színét az ezüstnek és a palládiumnak, ezüstös fényét pedig a ródium-bevonatnak köszönhetjük. A fehéraranyból készült ékszerek tiszta aranytartalma 14-18 karátos; ez az aranytartalom megunt fehérarany-ékszereinkből visszanyerhető. A Conclude szakértője szerint az aranyékszer szinte bármilyen színű lehet, de a különböző változatok kikísérletezése, majd ipari előállítása általában különleges technológiákat igényel. Ezért van az, hogy a színbeli változatosságot és a modern eleganciát leginkább a márkás francia és amerikai ékszerek képviselik, melyek gyakran egyedi módon ötvöznek különböző nemesfémeket, drágaköveket, üveget vagy akár kerámiát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: