Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Szeptember 26. 09:33, hétfő | Helyi
Forrás: Hasznos Hírek

MOL benzinkútaknál átveszik a használt sütőolajat - a kutak listája

MOL benzinkútaknál átveszik a használt sütőolajat - a kutak listája

A MOL országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését.

A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő.

http://www.mol.hu/hu/a_molrol/mediaszoba/kozlemenyek/2011/kisutottuk__ide_vele__br_hozza_a_hasznalt_sutoolajat_a_mol_benzinkutakra_/

A MOL a lakosság számára szeretné megkönnyíteni és lehetővé tenni, hogy egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „megszabaduljon” a használt étolajtól: 100 MOL-kúton helyeztek ki gyűjtőtartályokat. Nincs más teendő, csak a kutasnak oda kell adni az olajos edényt, aki a megfelelő tárolóba önti azt. A kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol a használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba.

Pánczél Andrea, a MOL magyarországi kommunikációs igazgatója elmondta: „Bizonyára sok háziasszonynak okozott már bosszúságot, hogy mit is kezdjen a háztartásban felgyülemlő használt sütőolajjal. Ehhez nyújt most segítséget a MOL a „Kisütöttük: Ide vele!” programjával. Országszerte 100 benzinkúton állítottunk fel tárolótartályt, hogy megkönnyítsük a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. Egy kis odafigyeléssel bárki tehet környezetünkért!”

A MOL és partnerei - a legnagyobb hazai étolaj gyártó és forgalmazó, többek közt a Vénusz étolajat gyártó Bunge Zrt., valamint a CBA, a legnagyobb hazai üzletlánc - május közepétől promócióval népszerűsítik a használt sütőolaj begyűjtést.

Aki veszi a fáradságot, hogy elvigye egy MOL kútra az étolajat, június elejétől a készlet erejéig ajándékba egy újrahasznosított műanyagból készült, praktikus gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudják tárolni a használt sütőolajat, majd elvihetik egy MOL kúthoz. A használt sütőolajat átvevő töltőállomásaink listáját megtalálhatja a töltőállomás keresőn!

http://www.mol.hu/hu/autozzon_velunk/toltoallomas_kereso/kereso/kereses?search_by_url=1&country=6&extra_services=39

Hamarosan hasonló gyűjtőedényt kapnak az étolajat vásárlók a CBA üzleteiben is. A Bunge szintén lehetőséget nyújt vásárlóinak, hogy a gyűjtőedényhez jussanak a Vénusz Napszüret hűségprogramon keresztül hűségpontok beváltásával. A hűségprogram résztvevői hűségpontjaikért 100 Ft-os kupont is vehetnek, amelyekkel a MOL kutakon kedvezményesen vásárolhatnak Vénusz étolajat.

A „Kisütöttük: Ide vele!” program „arca” Sági Szilárd, gasztrokibic, aki örömmel állt a MOL kezdeményezése mellé, hiszen ő is fontosnak tartja a környezet védelmét és az ehhez kapcsolódó praktikus megoldásokat.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Erre a problémára nyújt környezetbarát megoldást a MOL, lehetővé téve a lakosság számára, hogy kútjain leadják az olajat.

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal? Komáromban a Rossi Biofuel üzemében a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással újrahasznosított, környezetbarát termék lesz.

Ez megfelel az EU új megújuló energia irányelvében (2009/28/EK) foglaltaknak, amelynek a közlekedésre vonatkozó pontjai 2011. január 1-vél hatályba léptek. Az irányelv jelentős szerepet tulajdonít azoknak az alapanyagoknak, amelyek a hulladék - esetünkben használt sütőolaj - mennyiségét csökkentik az újra felhasználás ösztönzésével.

A kutak listája

http://www.mol.hu/hu/autozzon_velunk/toltoallomas_kereso/kereso/kereses?search_by_url=1&country=6&extra_services=39

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.