Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Január 21. 11:19, hétfő | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Mosonmagyaróvár az én városom - interjú Ondré Péterrel

Mosonmagyaróvár az én városom - interjú Ondré Péterrel

Kevés olyan emberrel lehet találkozni ma Mosonmagyaróváron, aki ennyire elszánt lenne a város fejlődését illetően. Ondré Péter igazi lokálpatrióta.

Világos és kidolgozott tervek, megkérdőjelezhetetlen célok jellemzik, melyek rengeteg hazai és nemzetközi tapasztalat alapján fogalmazódtak meg benne. Fiatal, lelkes és teljes mértékben elkötelezett nemcsak a munkája iránt. Péter különleges motivációja mindösszesen egy szó: Mosonmagyaróvár.


Ha az ember itt született és minden fontos emléke ide köti, akkor nagyon meg tudja szeretni ezt a várost. Ráadásul ez a térség egy olyan régió, amely óriási lehetőséget rejt a fiatalok számára.

A Bolyai és a Piarista iskola diákja voltál, innen vezetett az út a helyi Kossuth Gimnáziumba. Érettségi után Győrben végeztél nemzetközi tanulmány szakon, majd a Corvinus Egyetem politikatudományi hallgatója lettél. 2014-ben igazoltál át a Magyar Tudományos Akadémiáról a Földművelésügyi Minisztériumba. Évek óta a Nemzeti Együttműködési Alap egyik kollégiumának tagja vagy, 2018 júliusa óta pedig az Agrárminisztérium alá tartozó Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója. Felsorolni is sok mindazokat a tevékenységeket, melyeket még e mellett végzel. Számos egyesület, vállalkozás, civil szférában dolgozók és magánszemélyek egyeztetnek Veled és kérik ki tanácsaidat az elképzeléseiket illetően.


Biztos vagyok benne, hogy most sok Olvasóban felvetődik a kérdés, hogy mindezekre mégis mikor van időd? Én mégis inkább azt kérdezem: Hogyan illeszted be a sok-sok személyes megbeszélést a napirendedbe?

Mosonmagyaróváron élek. Innen járok dolgozni Budapestre.
Rengeteg fiatal barátom van a városban és rengeteg fiatal is fordul hozzám egy-egy beszélgetésért, tanácsért. Velük nagyon sokat beszélgetünk a város jövőjéről is.

Régóta foglalkozol a város fejlődésével...

Az világosan látszik, hogy Mosonmagyaróvárnak rengeteg előnye van az ország többi településével szemben – kíváló fekvése van, közlekedési főutak mentén helyezkedik el, az osztrák és a szlovák határ tőszomszédságában, melyek mind óriási lehetőséget rejtenek.

De azért azt is látni kell, hogy a földrajzi fekvésből eredően vannak kihívások és gyengeségek is. Az egyik az, hogy Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvárnak két megyei jogú várossal kell felvenni a versenyt, másrészt pedig, hogy amekkora áldás az osztrák határ közelsége, ugyanakkora kihívást is rejt, hiszennagyon sok kreatív munkaerőt elszív az országból Ausztria.

Folyamatosan gondolkodnunk kell azon, hogyan tudjuk ezt pótolni. és hogyan tud Mosonmagyaróvár ezen adottságok között egy regionális központtá válni.

Ezt is feladatodnak tartod?

Egy olyan fiatalnak, aki a közéletben és a társadalompolitikában éli az életét, szerintem az. Fontosnak tartom, hogy a megszerzett tpasztalatot és tudást ennek a célnak az oltárán próbáljuk meg hasznosítani.

Forrás: agroinform.hu


Mosonmagyaróvár – egy fejlődő város tele ambícióval és lehetőséggel. Ám mindez csak akkor érvényesül igazán, ha megtanulunk egy irányba nézni. De melyik a legmegfelelőbb irány?

Úgy gondolom, hogy az előbb említett kihívásból úgy tudunk sikeres gyógyírt, receptet kínálni, hogyha Mosonmagyaróvárt lakosságszámában fejleszteni tudjuk.
Ez egyrészt a város súlyát tudja növelni a megyén belül, másrészt pedig az Ausztriában dolgozó munkaerőt is pótolni tudja.

A város jelenlegi poltikája is ez. ..

Látnunk kell, hogy a mi munkaerőnkre Ausztriának szüksége lesz a közeljövőben is. Tehát arra nem lehet számítani, hogy tömegesen térnek majd vissza magyarok a helyi munkaerőpiacra.

Nekünk arra kell törekednünk és ez a következő évek kihívása is, hogy kialakítsunk egy olyan karakteres mosonmagyaróvári arculatot, amely vonzó tud lenni a fiataloknak és amely a városunkba munkahelyet keresők számára is egy városi identitást tud kialakítani.
Fontos az, hogy akik ide jönnek, azok ne csak egy nagy munkásszállóként tekintsenek a városra, hanem ők is előbb-utóbb mosonmagyaróvárinak érezhessék magukat. A következő években ebben látok kihívást, feladatot.

Úgy gondolom, hogy ilyen téren kell integránsan fejlődnie a városnak.
Meg kell találnunk azt a települési imázst, azt a városi karaktert, amely mentén az ide települők büszkék lehetnek Mosonmagyaróvárra, s azt tudják majd mondani, hogy mosonmagyaróváriak akarnak lenni!

Melyek azok a munkahelyek, amelyek vonzóak lehetnek az ide költözők számára? Ezt a kérdést hogy látod?

Azt tapasztalom, hogy a helyi gyárakban, vendéglátásban és építőiparban nincsen megfelelő munkaerő és ezt mindenképpen pótolnunk kell.
De gondolkodunk kell abban is, hogyan lehet a város karakterét megteremteni? Ha igazi közösségeket akarunk építeni,
akkor azt látom, hogy van ennek egy makro és egy mezo szintje.

Makroszinten nyilván a mosonmagyaróvári arculatot kell megteremteni. Kell találnunk legalább három olyan pontot, amely mentén az ország minden településén élőnek Mosonmagyaróvár jut majd az eszébe. Ezeket fel kell fedezni! Ilyen lehet a Szigetköz, a nagy múltú egyetem vagy a kiváló termálvízünk.

Mezoszinten pedig nagyon fontos, hogy az abszolút helyi közösségeket - civil szervezeteket, kulturális szervezeteket, karitatív szervezeteket, sport egyesületeket, hagyományörző egyesületeket - megtaláljuk, támogatni tudjuk, belelássunk a tevékenységeik fejlesztésébe, mert ők tudják a mosonmagyaróváriakat igazán a városhoz kötni, s ezáltal a város értékeit megmutatni.

Ez elég hosszú távú tervnek tűnik. ..

Szerintem ez nem hosszú távú.

Én erről nagyon sokat gondolkodom és rengeteg emberrel beszélek. Igyekszem minél több véleményt meghallgatni. és nyiván ezeknek a beszélgetéseknek a végeredményeként kristályosodik ki az emberben egy olyan teljes kép, amivel szerintem a város képét fejleszteni lehet.

Forrás: TRADE Magazin

Hogyan látod mindezt a gyakrolatban? Mi lesz az újta, hogy az elképzelésekből, tervekből megvalósult, konkrét folyamatok legyenek?

Ehhez a munkához véleményem szerint abszolúl fiatalok kellenek. Akik 21. sz-i világlátással rendelkeznek, járták már az országot vagy világot, sok gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek.

Azt látom, hogy a mosonmagyaróvári fiatalokban rengeteg kreativitás és ötlet van. Őket kell megtalálni és fokozatosan bevonni a közösség munkájába, majd vezetésébe.

Azt gondolom, hogy ha a fiatalok azt érzik, hogy Mosonmagyaróvár mind társadalmában, mind gazdaságában fejlődik, akkor eszük ágában sem lesz a várost elhagyni vagy máshova menni dolgozni, mert azt látják majd, hogy itt a jövő, helyben.
Ebben hiszek, ezért dolgozom!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.