Hírek
2015. Január 29. 08:00, csütörtök |
Helyi
Forrás: saját
Mosonmagyaróvár különleges paleo ízei
2014.év végén jelent meg egy minden ízében mosonmagyaróvári vonatkozású paleolit receptkönyv a Calendula Könyvkiadó Kft. gondozásában.
A kötet a „Finomat egészségesen!” sorozat részeként segíti az egészséges mindennapokat.
A Paleo különleges ételek című kötetben közreműködik Gyömbér Rita, cukrász (Rita Cukrászműhely), Lorenzo Marchese, szakács (Azur Simply Italian - Olasz Étterem és Pizzéria), és Andorka István, szakács (Gaben Étterem, Borbár & Vinotéka).
„A paleolit táplálkozás napjainkban trendnek tekinthető. – mondta Szeredi Szilvia, a Kiadó képviselője – „Én azonban inkább életmódként említeném, semmint diétaként vagy csupán étrendként. Sajnos a modern, városi lét az egykori, természeti életünk alappilléreit vette el tőlünk: az egészséges ételt, a mozgást és a napfényt. Pont azokat a tényezőket, melyek nélkülözhetetlenek a hosszú és jó közérzettel végigkísért élethez.”
A paleolit étrend az ősember étkezésének modern kori rekonstruálása, mely azért optimális a ma élő emberek számára, mert génállományunk az őskőkor óta lényegesen nem változott. Ésszerűen visszavezethető tehát, hogy az akkor kialakult táplálkozási-életmódbeli szokások lennének a legjobbak számunkra ma is. A mai civilizáció számos olyan betegségben szenved, melyek ismeretlenek voltak a paleolit korban élők között és ismeretlenek a ma élő természeti népek körében is. Ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek, az autoimmun -betegségek, a sclerosis-multiplex, a cukorbetegség, lisztérzékenység, laktózérzékenység, a depresszió és a rák. A paleo - hívők ezeknek a civilizációs betegségeknek a kialakulását nagyrészt a rossz táplálkozás számlájára írják.
„Két éve kezdtem el paleo süteményekkel foglalkozni, – meséli Gyömbér Rita – mert a megrendelőim körében egyre nőtt az ételallergiások száma. Megdöbbentő például, hogy mennyien lisztérzékenyek! Ezekben az esetekben is tökéletes a paleo táplálkozás, hiszen laktózmentes, gluténmentes, cukormentes.”
Akkor mégis mit lehet enni? – kérdezheti az Olvasó jogosan, de a kiadvány ebben is segít; részletesen megismertet a hozzávalókkal, elmagyarázza, mi mire való, miért jó és honnan szerezhető be.
A receptes könyv nem csak a „paleosokat” szólítja meg, hanem mindenkit, aki érdeklődik az egészséges életmód iránt. A receptek természetes hozzávalókból, cukor és mesterséges anyagok hozzáadása nélkül készülő finomságok elkészítésében segítenek.
Rita azt is elmondta, hogy amikor kísérletezni kezdett az alapanyagokkal, még csak az interneten lehetett paleos recepteket találni. Ezek azonban nem az ő ízvilágát tükrözték, így saját süteményekkel próbálkozott. Mivel a megfelelő arányokat még az ő szakmai tapasztalatával is nagyon nehéz volt megtalálni, a könyvet egy valódi támpontnak tartja a paleo iránt érdeklődők számára.
Lorenzo Marchese szintén saját receptekkel képviselteti magát a Paleo különleges ételek - ben.
„Szerettem volna megmutatni néhány mediterrán paleo receptet! – mondja – 2015 januárjától pedig a teljes étlapunk megújult. Az új étlapon már szerepelnek ezek a különleges ételek is.”
Csalló Gábor, a Gaben Étterem, Borbár & Vinotéka tulajdonosa nagyra becsüli a hagyományos ételeket, de emellett az egészséges életmód híve. Vendégei között sajnos szintén nagy számban vannak ételallergiások. Gaben meg szeretné adni a lehetőséget az alternatív táplálkozásra, így ételeik 80% - ánál lehetőség van a „paleos” elkészítési módra is.
Az Olvasók pedig többek között az édesköményes zellerkrémlevest pirított mandulával, a báránybordát ropogós pisztácia kabátban pirított sütőtökkel és fügés balzsamecet mártással, a spenótos tofus pitét, a szusit karácsony-módra vagy a kókusztejes panna cottát macedóniai gyümölcsraguval készíthetik el a Paleo különleges ételek című könyv segítségével.
Amennyiben Ön vagy valamelyik családtagja ételallergiával, cukorbetegséggel küzd, vagy egyszerűen csak érdeklődik az egészséges életmód, alternatív táplálkozás iránt, látogasson el az InfoMosonmagyaróvár és a Thermal Étterem közös rendezvénysorozatának első állomására február 7-én.
Előadásokkal, ételkóstolóval, látványkonyhával várunk
minden kedves Érdeklődőt!
A belépés díjtalan!
Részletekért érdeklődjön az info@infomovar.hu e-mail címen!
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 26. 14:16, kedd | Helyi
Festménykiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtárban
Bódi Ferenc Attila és Wolf Zsuzsanna festményeiből nyílik kiállítás a Huszár Gál Városi Könyvtár emeleti kiállítóterében december 4-én, szerdán 17 órakor.
2024. November 21. 10:43, csütörtök | Helyi
Frühwirth Ildikó – Családi ünnepek kézikönyve
Frühwirth Ildikó Családi ünnepek kézikönyve című kötetének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében november 26-án, kedden 17 órától.
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok