Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 12. 18:14, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Mosonmagyaróváron őrzik tovább Gyurkovics Tibor gyűjteményét

Mosonmagyaróváron őrzik tovább Gyurkovics Tibor gyűjteményét

A mosonmagyaróvári Cselley-házba kerül a néhai Gyurkovics Tibor (képünkön) költő, író, publicista képzőművészeti gyűjteménye. A hagyatékot a 2008 novemberében elhunyt irodalmár akarata szerint vitték abba a városba, amely orvos nagy

A város és az örökösök között megkötött szerződés értelmében Mosonmagyaróvár 131 képzőművészeti alkotást, köztük Amerigo Tot, Melocco Miklós, Barcsai Jenő, Borsos Miklós, Madarassy István munkáit megvásárolja.

Az író tiszteletére, születésének 80. évfordulóján Mosonmagyaróvár 2011 decemberében emlékszobát nyit; ezt abban a műemléképületben alakítják ki, amely több évtizede ad otthont az orvos Gyurkovich Tibor képzőművészeti gyűjteményének. Ez a kollekció egyebek között Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Csók István és Rippl-Rónai József munkáit tartalmazza. A múzeumigazgató kiemelte: a nagybácsi és az unokaöcs szellemi hagyatéka a képzőművészet és az irodalom egymást erősítő hatásáról kínál majd szellemi élményt a Cselley-ház látogatóinak.
Gyurkovics Tibor és Mosonmagyaróvár kapcsolatáról szólva Szentkuti Károly felidézte: a nagybácsi gyűjteményét ismertető katalógushoz a Kossuth-díjas lírikus írta az előszót. Ennek kapcsán gyakorta megfordult a Lajta-parti városban, és a beszélgetések során felvetődött: szeretné, ha az általa összegyűjtött képzőművészeti anyag nagybátyja gyűjteménye mellé kerülne.
A remények szerint a kiállítás és az irodalmi emlékszoba kisugárzásában pezsgő szellemi élet bontakozik ki Mosonmagyaróvárott. Ezt a célt szolgája a Cselley-házban tervezett Gyurkovics-szalon, ahol kamarakoncerteket, pódiumműsorokat, irodalmi


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.