Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 05. 19:10, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Munkahelyvédelmi terv - A vállalkozói érdekképviseletek jelentős segítséget várnak a programtól

Munkahelyvédelmi terv - A vállalkozói érdekképviseletek jelentős segítséget várnak a programtól

A vállalkozói érdekképviseletek szerint jelentős segítség lehet a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag.

Orbán Viktor miniszterelnök tízpontos munkahelyvédelmi akciótervet hirdetett meg hétfőn. Ennek részeként a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentenék. A tartósan munkanélküliek alkalmazásakor az első két évben a munkáltatóknak nem kellene fizetniük dolgozóik után, a harmadik évben pedig a tervek szerint a jelenlegi fele lehet a munkáltatói teher. A program részeként egyebek mellett csökkentenék a kis cégek adó- és adminisztrációs terheit is.
Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke szerint a kis- és középvállalkozások (kkv) már régóta vártak egy ilyen programot.
A hazai kkv-k jelentős versenyhátrányban vannak, miközben ez a szektor adja a versenyszféra által foglalkoztatottak 72 százalékát. Az ebbe a körbe tartozó vállalkozások jövedelemtermelő-képessége alacsony, ezért a jelenlegi bérterhek magasak a szektor számára - fejtette ki Vadász György.
Az ügyvezető elnök kitért arra is: nagy előrelépés lenne a kkv-k számára az adminisztrációs terhek tervezett csökkentése. Magyarországon jelenleg a GDP 10 százalékát is eléri a bürokrácia terhe, szemben az unió 3,8 százalékos átlagával - közölte.
Az OKISZ a miniszterelnök által bejelentett intézkedéscsomagtól a szektor versenyhelyzetének javulását várja. Vadász György ugyanakkor hangsúlyozta: a versenyhelyzet javulása önmagában nem bővíti a foglalkoztatást, ha nincs gazdasági növekedés.
Vadász György szerint meg kell teremteni a program fedezetét, ez középtávon megtérülő befektetés.
Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) szintén pozitívan értékeli a bejelentett akciótervet. Németh László, az IPOSZ elnöke közölte: bíznak abban, hogy véglegesítése után a program jelentős segítség lesz a kisvállalkozásoknak.
Németh László kiemelte: a bejelentett, a kisvállalkozások számára kedvező adóváltozások lényegi előrelépést jelenthetnek. Az IPOSZ elnöke is hangsúlyozta az adminisztratív terhek csökkenésének jelentőségét.
Kitért ugyanakkor arra: ezeket a vállalkozásokat "helyzetbe is kell hozni". El kellene indítani olyan programokat, amelyek segítségével munkához juthatnak, az akciótervnek akkor lehetne igazán komoly hatása - fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk