Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2017. Március 01. 18:39, szerda | Helyi

Múzeumi esték

Múzeumi esték

Az Óvári Gazdászok szerepe a Magyar Mezőgazdasági Múzeum létrehozásában. Előadó: Nagy Frigyes, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártörténeti Bizottságának tagja

1896-ban nagyszabású kiállításon mutatták be az akkori Magyarországot. Ennek lényeges eleme volt az agrárvilág megismertetése a nagyszámú látogatóval.

A bemutatandó anyag összeállítása jelentős elméleti és gyakorlati ismeretet követelt. Darányi Ignác földművelésügyi miniszter a magyaróvári Magyar Királyi Gazdasági Akadémia neves professzorainak soraiban találta meg a megfelelő szakembereket. Az Akadémián olyan oktatás és kutatás folyt, amely ötvözte a legkorszerűbb tudományos és gyakorlati ismereteket.

Mivel egyrészt korábban arisztokrata nagybirtokokon szereztek tapasztalatokat, mint intézők, másrészt a különféle tudományterületeken országos, sőt nemzetközi hírnévre tettek szert előadásaik, publikációik révén.

Tanulmányútjaik során megismerték a fejlettebb országok mezőgazdaságát is. Ismerték azokat az igényeket, amelyeknek találkozni kellett a látogatók érdeklődésével. A hallgatók közt szép számban tanultak itt Közép-Európa diákjai. A szakemberek kiválasztásában szerepet játszhatott a magyaróvári Habsburg birtok, amely egyrészt 1818-ban az Akadémia létrehozója és fenntartója volt, másrészt a kiállításon jelentős szponzori feladatot vállalt.

A kiállított anyagok összeválogatásában, megőrzésében a végleges elhelyezésig kiemelkedő szerepet játszott Paikert Alajos, illetve az első igazgató Balás Árpád. Emléküket Mosonmagyaróvár híven ápolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 01. 16:09, csütörtök | Sport

Kassa ralin járt a Jobbágy - Maricsek versenyzőpáros!

Beszélgetés Jobbágy Ákos autóversenyzővel a 50. Garrett Rally Košice 2024 után.

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.