Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2024. Június 01. 08:25, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Nagy István: jelentős az érdeklődés a termelői piacok létrehozására indított pályázat iránt

Nagy István: jelentős az érdeklődés a termelői piacok létrehozására indított pályázat iránt

Jelentős az érdeklődés a vidéki termelői piacok létrehozására indított pályázati program iránt, a megítélt támogatás megközelíti a 13 milliárd forintot

- mondta az agrárminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Tiszaeszlár termelői piacának átadásán pénteken.

Nagy István emlékeztetett, a 2020 októberében megjelent felhívás szerint a vidéki térségben működő önkormányzatok, helyi nemzetiségi önkormányzatok és nonprofit szervezetek nyújthattak be legfeljebb 100 millió forint támogatási kérelmet új, vagy már meglévő helyi termékértékesítést szolgáló piacok és vásárterek létrehozására, fejlesztésére 85 és 95 százalék közötti támogatási intenzitással.

A döntések 2021 májusától folyamatosak, eddig 158 kérelem rendelkezik támogatói okirattal - ismertette a tárcavezető.

Elmondta, a mezőgazdasági kisüzemek támogatási programja esetében 15 ezer eurónak megfelelő forrásra pályázhattak az őstermelők és a kisvállalkozások, ez a program kiegészíti a helyhatóságok termelői piacok létrehozására indított beruházásokat.

Ennek a "rendszernek" köszönhetően az emberek megismerték a kézműves termék fogalmát, amelyek aztán forradalmasították a magyar gasztronómiát - vélekedett Nagy István, hozzátéve, a termelők a hagyományos termelésre alapozva, a hagyományos ízeket megőrizve tudják a legszélesebb körben portékáikat a piacra juttatni.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, a piac visszatért az eredeti, ősi szerepéhez, mert agóra, találkozóhely lett belőle.

Ez nemcsak arról szól, hogy itt kiváló minőségű terméket lehet megvásárolni, hanem arról, a termelő találkozik a vásárlóval, kialakul köztük egy kapcsolat - mondta.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője szintén azt hangoztatta, a piacon történő vásárláskor a helyi közösséget támogatjuk, ennek segítségével a gazdák és az őstermelők életben tarthatják hagyományaikat, gazdaságaikat, miközben minőségi termékekkel látják el vásárlóikat.

A Vidékfejlesztési Program 99,7 millió forint értékű pályázata keretében megvalósult tiszaeszlári termelői piacon egy nyitott piactéren és egy zárt épületben kínálhatják termékeiket a termelők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 18. 12:04, kedd | Belföld

MÁV-Start: indul az Intercity Splitbe

Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig szinte mindegyik Adria InterCitynek magas a kihasználtsága.

2024. Június 18. 12:01, kedd | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: területvédelmi tartalékosokat toborzunk!

Szükség van a bátrakra, minél több olyan honfitársunkra, aki megvédi Magyarországot és akivel erősebb a társadalmunk.

2024. Június 18. 08:23, kedd | Belföld

Orbán Viktor Mark Ruttével tárgyalt

2024. Június 17. 08:35, hétfő | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: díszőrség lesz a budai Várban

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget