Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Július 18. 09:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Nagy István: partnerségi megállapodásra lenne szükség a termelők és a kereskedők között

Nagy István: partnerségi megállapodásra lenne szükség a termelők és a kereskedők között

Még ebben az évben tárgyalások kezdődhetnek az élelmiszer termelők és kereskedők között egy kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat teremtő megállapodás érdekében.

A cél, hogy ne mindig a termelő kerüljön kényszerhelyzetbe, hanem akár az árrés kis részének átengedésével legyen partner a kereskedelem is - jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Mosonmagyaróváron, a termelői piacon tartott sajtótájékoztatóján.

Nagy István a tejtermelők és a meggytermesztők tavalyi példájával támasztotta alá a megállapodás fontosságát és emlékeztetett arra, hogy a kereskedelem jóval magasabb áron értékesítette az árut, mint amennyiért átvette a gazdáktól, a termelők viszont sokszor önköltségi áron, illetve az alatt kényszerülnek eladásra. A kereskedelem is lemondhatna a haszonkulcsának néhány százalékáról a közös felelősségvállalás és biztonságos élelmiszerellátás érdekében - hangsúlyozta.

Nagy István felidézte, hogy 2010-től egyszerűsítette a kormány a helyi piacok megteremtését, így 2012-ben már 117 termelői piacot, 2015 februárjában 214-et, egy évvel később már 271-et vettek nyilvántartásba. A kistermelők száma pedig az elmúlt 6 évben háromszorosára nőtt.

Az államtitkár elmondta, korábban az európai uniós pályázati forrásokból, valamint a szaktárca Tanyafejlesztési programjából lehetett támogatást igényelni helyi piacok fejlesztésére. Erre a Földművelésügyi Minisztérium 2011 és 2013 között mintegy 3 milliárd forintot fizetett ki. Az új uniós ciklusban, a Vidékfejlesztési program, Rövid ellátási láncok alprogramjába tartozik ez a terület. Helyi piacok létrehozására, fejlesztésére, promóciójára mintegy 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre. Erre már lehet pályázni - tette hozzá az államtitkár.

Érdemes minden településnek megteremteni a lehetőséget arra, hogy lakói kiváló minőségű élelmiszerekhez jussanak, a kormányzatnak is fontos célkitűzése, hogy a helyi termelői piacok megerősödjenek - összegzett az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.

2024. Április 09. 10:56, kedd | Helyi

Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása workshop

A Néprajzi Múzeum Digitális tartalmak közzététele, hasznosítása, alkalmazása című workshopján vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtár rendezvénytermében április 17-én, szerdán 16 órától.

2024. Április 09. 10:51, kedd | Helyi

Felhívás szavazatszámláló bizottságba történő jelentkezésre

Még egy napig, április 10-ig lehet jelentkezni a szavazatszámláló bizottságba.