Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2015. Augusztus 06. 19:48, csütörtök | Helyi
Forrás: Saját

Nagycsaládosok nyaraltak Dunaszigeten

Nagycsaládosok nyaraltak Dunaszigeten

Az augusztus 1-jén, szombaton kezdődő közös nyaraláson 71 felvidéki és mosonmagyaróvári gyermek, valamint a szüleik vettek részt.

Háromnapos táborozást szervezett a dunaszigeti Ökoparkban a mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete, a felvidéki Fecske Nagycsaládosok Társulása, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. A helyszín kedvezett a sportprogramoknak, de a táborlakók megismerkedhettek a Szigetköz élővilágával is. A színes programok között szerepeltek labdajátékok, kézműves foglalkozások, táncház, kenuzás, fürdés, csillagászat, torna, íjászat, ásvány- és kőzetgyűjtés is.

A tábor lebonyolításával kapcsolatban
Orbán Józsefnét, a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületének vezetőjétkérdeztük.

Hogyan indult a három szervezet összefogása?

Az egymásra találásunkat az értékazonosság segítette: mindannyian azt valljuk, hogy az emberi élet értelme a családban keresendő. Boldogtalan emberek nem tudnak boldog, sikeres nemzetté kovácsolódni, márpedig család és gyermek nélkül nem lehet teljes az élet. Ez a közös alapérték egy olyan hasznos tudás is egyben, amelyet minél több emberrel kell megosztanunk. Ez a mi küldetésünk. A mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete 2012-től tagja a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének.

Mennyire volt nehéz a tábor megszervezése?

A táborok szervezésében már igen nagy a rutinunk, az aprónak tűnő részletek a legfontosabbak: legyen elég evőeszköz, szalvéta, gyógyszer és főzési alapanyag. A felkészülés menetének szempontjából szinte lényegtelen, hogy egy vagy három napra készülünk.

Hányan vehettek részt pontosan ezen a közös nyaraláson?

71 gyerek és 49 felnőtt nyaralt velünk, de a vasárnapi tábori misére olyan egyesületi tagok is eljöttek, akik nem aludtak a szigeten, így a második táborozási napon a létszám közel 160-ra nőtt.

A programok nagyon színesek voltak. Hogy tetszettek a résztvevőknek?

Valóban igyekeztünk egy olyan programsort összeállítani, amelyben mindenki talál magának hasznos elfoglaltságot. A helyszín természetesen a sportos tevékenységeknek kedvezett: a legnépszerűbb a kenuzás, valamint a fürdés volt, de azért az aranymosás, az íjászat és a kőzetcsiszolás is kellőképpen megmozgatták a gyermekek fantáziáját. A tiszta égbolt kedvezett a csillagászati megfigyeléseknek: egy szülő speciális távcsövet is hozott magával, azon keresztül csodálatos, sokak számára eddig ismeretlen világokat fedezhettünk fel.
A gyerekek nagyon szomorúak voltak, amikor eljött a táborbontás ideje. A sok lógó orr azt üzente, hogy idén is teljesült a célunk, a közösség ismét rengeteg, maradandó, szép élménnyel gazdagodott a nyaralás alatt.


Jövőre is tervezik a tábor megszervezését?

Jövőre a koloni egyesület meghívásának szeretnénk eleget tenni: terveink szerint a felvidéki táborozás alkalmával Csitár, Körmöcbánya és Selmecbánya nevezetességeivel ismerkedünk majd meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 04. 09:33, vasárnap | Sport

Major Veronika bronzérmes női sportpisztolyban

Major Veronika nagyszerű teljesítménnyel, a döntő közben szétlövést is nyerve bronzérmet szerzett a női sportpisztolyosok szombati fináléjában a párizsi olimpián Chateauroux-ban.

2024. Augusztus 04. 09:31, vasárnap | Belföld

Felszentelték a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Bözödújfalu immár nemcsak a falurombolás, hanem a közösség kitartásának, összefogásának és újjászültésének jelképe is