Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Április 13. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Nagycsütörtökön rabok lábát mossa meg a pápa, a pénteki keresztút a világ szenvedéseit eleveníti fel

Nagycsütörtökön rabok lábát mossa meg a pápa, a pénteki keresztút a világ szenvedéseit eleveníti fel

Egy olaszországi börtön rabjainak lábát mossa meg Ferenc pápa nagycsütörtök délután, a Colosseumnál nagypéntek este felelevenedő keresztút stációihoz írt meditációk szövege pedig aktuális témákat érint, az emberiséget is uraló számos szenvedést hangsúlyozva.

Nagycsütörtök délelőtt Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában krizmaszentelő misét mutat be. A Róma püspökének számító Ferenc pápa megáldja és megszenteli a következő évben az egyházmegyéjében a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt szent olajokat és a többek között bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat (krizmát). A misén Ferenc pápa az egyházi hagyomány szerint megújítja papi fogadalmát a vele koncelebráló bíborosokkal és püspökökkel együtt.

Nagycsütörtök délután az egyházfő a Rómától több mint hatvan kilométerre található Paliano börtönébe látogat el. A büntetés-végrehajtási intézet egy 16. századi erődben működik, hetven rabbal, férfiakkal és nőkkel, akik mindannyian az igazságszolgáltatással együttműködő bűnözők. Ítéletük ennek ellenére hosszú börtönévekre szól, gyakran magánzárkában. A börtön egyik szárnya tuberkolózisban megbetegedett raboknak van fenntartva.

Ferenc pápa itt mutatja be az utolsó vacsorára emlékező misét (Coena Domini) a lábmosás szertartásával. Az egyházfő 12 rabnak mossa meg a lábát. 2013-ban Ferenc pápa egy római fiatalkorúak börtönében elítéltek lábát mosta meg, 2014-ben egy római betegotthonban tette ezt, majd a római Rebibbia börtönben, tavaly pedig a Rómához közeli Castelnuovo di Porto menekült-táborában. Ferenc pápa az első, aki elődeivel ellentétben nem paptársainak mossa meg a lábát, hanem férfiaknak és nőknek, keresztényeknek és muzulmánoknak. Ferenc pápa döntésére 2014 januárban módosították a lábmosás szertartását, így a papok nőket is kiválaszthatnak a szertartásban való részvételre. Ferenc pápa a világ számos börtönében járt már, utolsóként márciusban a milánói San Vittoréban, ahol több száz rabbal fogott egyenként kezet.

Nagypénteken Ferenc pápa az igeliturgiát vezeti a Szent Péter bazilikában.



Nagypéntek este a Colosseumnál a Via Crucis keresztútja elevenedik fel. A keresztet szokás szerint olaszok és a kontinensek képviselői viszik, egyháziak és laikusok, fiatalok és idősek, családok, betegek, bevándorlók. Ferenc pápa a Colosseummal szemközti magaslatról követi a stációkat.

A XIV. állomáson elhangzó meditációk megírását az idén a pápa Anne-Marie Pelletier francia biblikus teológusra bízta. Ő az ötödik nő, aki a Colosseumnál elhangzó szöveget írja. Ez az első alkalom, hogy a stációk nem a hagyományosan megszokott sorrendet követik, és a jézusi szenvedéstörténet eddig a Via Crucison nem idézett jeleneteit is tartalmazzák több új témával. Anne-Marie Pelletier elmondta, hogy a világ fájdalmát akarta kifejezni.

A Vatikán honlapján közölt meditációk bevezetője a mai világ nyomorral és háborúkkal teli térségeit idézi, a "széttépett" családokat, börtönben levőket, valamint a migránsokkal teli hajókat. A 3. stáció szövege Jézus meggyilkolását a zsidók és pogányok közös döntésének nevezi kijelentve, hogy keresztények sokáig "Izrael népére hárították" Jézus halálra ítélését. A 4. stáció a mindenkor a világ minden részén megerőszakolt, megkínzott, megalázott, legyilkolt emberek kapcsán a gonosz banalitásáról beszél Hannah Arendt filozófusnőnek az Eichmann-perről írt könyvét idézve. A 7. stáció a női lélek irgalmasságát hangsúlyozza, a 8. elítéli a ma is "emberek tömegeinek" kínzását. Az utolsó stáció ismét a nők szerepét emeli ki a fájdalommal teli világ vigasztalásában. A szöveg Sienai Szent Katalint, Etty Hillesum a Soában meghalt holland filozófusnőt, az 1996-ban az algériai Tibhirinében meggyilkolt trappista szerzeteseket, Christos Yannaras ortodox filozófust, Dietrich Bonhöffer luteránus teológust, a nácizmus áldozatát idézi.

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezeti a húsvéti vigíliát.

Vasárnap a Szent Péter téren pontifikálja az ünnepi szentmisét, majd délben Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra.

Címkék: egyház, húsvét, pápa

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése