Városlista
2024. szeptember 14, szombat - Szeréna

Hírek

2014. Május 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Napi egy csésze kávé védi a szem egészségét

Napi egy csésze kávé védi a szem egészségét

A kávéról hol jót, hol rosszat hallani, míg az orvosi társadalomban sincs konszenzus a témáról: egyesek úgy vélik, a kávé többet árt, mint használ, míg mások szerint nem annyira ártalmas, mint azt korábban gondolták. Egy új kutatás szerint azonban most egyel több oka van rá mindenkinek, hogy napi egy csésze kávét megigyon - egy vizsgálat szerint ugyanis megvédi a retinát a károsodástól - írja a News India.

Napi egy csésze kávé segíthet megelőzni a glaukóma vagy más néven zöld hályog okozta retina degeneráció miatti látásromlását vagy súlyosabb esetben vakságot. Emellett lassítja az öregedés folyamatát és segít megvédeni a cukorbetegségtől is.

A retina a szem belső, hátsó részén elhelyezkedő vékony szövet milliónyi fényérzékelő sejttel és számtalan neuronnal ellátva, amelyek fogadják a vizuális információkat. Az itt kialakuló oxigénhiány és a szabad gyökök szöveti károsodást és így látásromlást okozhatnak.

A nyers kávé mintegy 7-9 százalékban erős antioxidánstartalmú klorogénsavat tartalmaz, ami egereken végzett kísérlet során megvédte az állatokat a retina-károsodástól, úgy hogy előzőleg nitrogén-dioxid segítségével oxigénhiányt és szabad gyökök felszabadulását idézték elő náluk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik

Az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül; ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az EU versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Belföld

Több hullámban kiadós eső, erős szél és lehűlés várható a hévégén

Kiadós eső és erős, olykor viharos szél várható a hétvégén, emellett a hőmérséklet is jelentősen visszaesik - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Belföld

Lázár János: Többséget szerez a GySEV-ben a kormány

Megszerezheti a magyar állam a Strabag tulajdoni részesedését a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt.-ben (GySEV) – jelentette be közösségi oldalán az építési és közlekedési miniszter csütörtökön.

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.