Városlista
2024. október 1, kedd - Malvin

Hírek

2011. Október 27. 18:17, csütörtök | Belföld

Negyvenéves az email

Negyvenéves az email

A találmány 1971 óta alig változott. Az emailezés mára a mindennapok részévé vált, elektronikus postafiókja minden internetezőnek van.

Mi volt az első emailben?

Az email atyja, az amerikai RayTomlinson nem emlékszik pontosan, mikor született az első elektronikus levél, sőt még a legelső üzenet tartalmára sem. Valószínűleg „QWERTYUIOP" volt egyébként, vagy valami nagyon hasonló tesztszöveg, csupa nagybetűvel.

Az viszont biztos, hogy az első értelmes üzenet még nem a levél tartalmáról, hanem magáról a hálózaton küldhető elektronikus levél megalkotásáról szólt. A pontos tartalmát ennek sem ismerjük, de azt tudjuk, hogy utasítások voltak benne arról, hogyan kell használni a @ karaktert a felhasználónevek és szervercímek elválasztására.

A világ legelső elektronikus levélváltása egyébként két egymás mellett lévő számítógép között történt, amiket az internet elődjén, az ARPANET-en kötöttek össze.

Honnan jön a @?

A @ jelet angolul “at”-nek nevezik, magyarul a legtöbben kukacnak hívják.Tomlinson 1971-ben vezette be a @ használatát az email címben a felhasználó nevének, illetve a számítógép azonosítójának elválasztására.

Erről a billentyűzetről használták először a @ jelet email címben:

Ki küldte az első spamet?

Az emailforgalom jelentős részét manapság a kéretlen üzenetek adják, de azt kevesen tudják, ki volt az az úttörő, akit meg kellene lincselni ezért. Feltételezhetően a szakma által “Dec spam”-ként emlegetett üzenet volt az első kéretlen elektronikus levél. A DEC cég egy meghívót spammelt a Decssystem–20 nevű új számítógép és a TOPS–20 operációs rendszer bemutatására. Az üzenetet 1978. május 3-án küldte szét Gary Thuerk, a Digital Equipment Corporation egyik alkalmazottja 320, Amerika nyugati partján élő embernek. A levél óriási botrányt keltett, ugyanis a DEC illegálisan szerezte a címlistát az ARPANET rendszeréből.

A levél egyébként csak utólag kapta a spam nevet. Először 1993-ban bukkant fel a kifejezés az informatikában, mikor március 31-én egy szoftverhiba miatt ugyanaz a cikk kétszáz hírcsoportban jelent meg egyszerre az akkor az internet Facebookjának számító Useneten. Ezt követően a netezők már következetesen a spamelés szót használták arra az esetre, ha valaki kéretlen levelekkel árasztotta el a Usenet hírcsoportjait. A szót eredetileg egy konzervgyártó cég alkotta: Shoulder Pork and hAM szavakat rövidítették vele. A Monthy Pyton egy egész jelenetet szánt a terméknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 01. 06:00, kedd | Belföld

Orbán Viktor: átfogó stratégiai együttműködési program indul a Kongói Demokratikus Köztársasággal

Úgy döntöttünk a mai napon, hogy átfogó stratégiai együttműködési programot indítunk el a Kongói Demokratikus Köztársasággal

2024. Október 01. 06:00, kedd | Belföld

Orbán Viktor: új gazdaságpolitikára van szükség

A jövőben új gazdaságpolitikára és új gazdasági megoldásokra is szükség lesz, ha gazdasági sikereket akarunk elérni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt.

2024. Október 01. 06:00, kedd | Belföld

Magyarország napenergia-termelésben Európa élmezőnyébe tartozik

Magyarország az európai élmezőnybe tartozik azzal, hogy - megfelelő időjárási körülmények között - a villamosenergia-fogyasztás több mint kilenctizedét adja a napelemes csúcstermelés