Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. Augusztus 16. 13:56, kedd | PR
Forrás: (x)

Néhány tudnivaló a konzervek eltarthatósága kapcsán

Néhány tudnivaló a konzervek eltarthatósága kapcsán

Néhány vagy inkább rengeteg konzerv mindenki otthonában helyet kap, hiszen számos előnnyel rendelkeznek az ilyen alapanyagok. A konzervek eltarthatósága időben hosszúra nyúlik, bármikor elérhetőek.

Különösen akkor hasznosak, amikor nem áll rendelkezésre friss zöldség vagy gyümölcs.

A legtöbb spájzban zöldség, gyümölcs, savanyúság, készétel, pástétom és különféle húsok, halak is nagy mennyiségben helyet kapnak konzerv formájában. Sokan hajlamosak annyira túlvásárolni magukat ezekből, hogy végül sohasem használják fel őket. Ha hosszú idő után mégis leemelik őket a polcról, a termék dobozán lévő tájékoztatás szerint úgy vélik, már nem fogyaszthatóak. Így aztán számos konzerv a kukában végzi. Pedig attól függetlenül, hogy egy konzerv minőségi ideje már lejárt, lehet fogyasztható. Nézzük meg, hogy a termék mely tulajdonságait kell figyelembe venni a konzervek eltarthatósága vonatkozásában!

Minőségmegőrzés és fogyaszthatóság: a két fogalom nem ugyanaz

Számos félreértésre ad okot az, hogy a fenti két fogalmat gyakran felcserélik egymással. Pedig a minőségmegőrzés és a fogyaszthatóság egészen mást jelent. A minőségmegőrzési idő a gyártó cég által vállalt garancia, amellyel biztosítja, hogy addig az ideig a terméke biztonsággal fogyasztható a megszokott minőségben és ízvilágban. Ehhez persze megfelelő tárolás és felhasználás is szükséges.

A megfelelő tárolás minden konzerv esetén egy fénytől és melegtől védett helyen történik, a gyakorlatban tehát a tartós élelmiszerek tárolására a spajz, a pince vagy a kamra a legalkalmasabb. Fontos, hogy a csomagolás ne sérüljön meg, hiszen abban az esetben például, ha a konzerv doboza benyomódik vagy egyéb módon károsodik, baktériumok és gombák juthatnak az ételbe, fogyaszthatatlanná téve ezzel azt.

A konzerv fogyaszthatósága a minőségmegőrzési időt követően is fennállhat. Egy kutatás szerint a zöldségek és a húsételek a gyártástól számított 5 évig, a gyümölcsök és a savanyúságok pedig mintegy másfél évig fogyaszthatóak. Ekkor azonban már számolni kell azzal, hogy az élelmiszer veszít az élvezeti értékéből. A jól ismert ízek mérséklődhetnek és megváltozhat a konzerv állaga is. Lehet például darabos vagy a megszokottnál sűrűbb.

A fogyasztási idő tehát azt a dátumot jelöli, ameddig az étel emberi fogyasztásra alkalmas. Ezt követően tényleg jobb megszabadulni tőle, hiszen káros lehet az egészségre. Bármikor - akár a fogyasztási vagy a minőségmegőrzési idő lejárta előtt is -, amikor penészedést vagy egyéb rendellenes dolgot tapasztal a konzerven, jobb, ha megszabadul tőle! Fontos, hogy minden esetben csak sértetlen csomagolású terméket és kizárólag megbízható forrásból vásároljon, így nem kell silány minőségtől tartania. Ilyen korrekt üzlet például az Alföld íze webáruház is.

Tegyen Ön is az élelmiszerpazarlás ellen!

Az élelmiszerpazarlás világszintű probléma, amely sajnos fokozottan jelentkezik hazánkban is. A NÉBIH felmérése szerint fejenként közel 34 kilogrammnyi élelmiszert pazarol a magyar lakosság éves szinten, amely számos olyan ember táplálására alkalmas lenne, akiknek sajnos nem jut elég étel.Ez elkerülhető akkor, ha mindenki tisztában van a minőségmegőrzés és a fogyaszthatóság fogalmával, illetve ismeri a közöttük lévő különbségeket. A minőségmegőrzési idő lejártát követően se szabaduljon meg a konzervtől, hiszen a legtöbb esetben még fogyasztható! Ne halmozzon fel feleslegesen élelmiszereket, csak annyit tároljon, amennyit Ön és családja belátható időn belül el is fog fogyasztani. A kidobásra ítélt, de még ehető ételeket pedig ne tegye a szemetesbe, juttassa el inkább a rászorulókhoz!

Ésszerű vásárlással és némi tájékozódással rengeteget tehet azért, hogy ne végezze annyi étel a kukában és jusson elegendő élelmiszer mindenki asztalára. Minden esetben csak a szükséges mennyiséget és kizárólag megbízható helyről vásároljon, így máris sokat tehet az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, ráadásul a családi kasszát sem terheli feleslegesen!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:32, péntek | PR

Mire érdemes figyelni egy kiadó üzlethelyiség bérlésekor?

Bizonyos vállalkozások számára az üzlethelyiségek abszolút alapvető szükségletet jelentenek, hiszen azokon keresztül van lehetőségük termékeik vagy szolgáltatásaik értékesítésére.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.