Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2020. December 22. 20:31, kedd | PR
Forrás: (x)

Nem csak a Brexit gyengíti a fontot

Nem csak a Brexit gyengíti a fontot

A szigetországban talált új vírusvariáns és a Brexit-tárgyalások bizonytalan kimenetele miatt ismét esett a font.

Brexit ide vagy oda, az angol font azonban hosszú távon is egyre gyengébb volt más fejlett devizákhoz képest.

Két százalékkal gyengült a font az euróhoz és a dollárhoz képest. A font forint árfolyam esetén is elmondható, hogy nem túl erős a brit deviza. Ez alighanem egy új vírus-verzió felbukkanásának és a határok zárásának következménye is, miközben a Brexit-tárgyalások sokadik határideje is eredménytelenül telt le. De gyakran hallani arról, hogy a font gyengül, arról már ritkábban, hogy erősödik.

A Brexit óta gyengült a font, ezt szinte mindenki tudja. De mihez képest? A deviza-indexeket arra találták ki, hogy egy adott pénz értékét ne csak egyetlen másikhoz képest ábrázolják, hanem az összes, az ország életében lényegesebb devizához. A BXY jelzésű fontindex (UK Pound Sterling Index) az idén év elejétől december 18-ig 2,9 százalékkal emelkedett, de ez elég törékeny nyereségnek látszik. Pár napos fontgyengülés máris lenullázhatja.

Vesztésre áll a font a főbb devizákkal szemben

A trend a dollár, az euró és a svájci frank esetben is csökkenő, vagyis húsz év alatt egyre kevesebbet ért a font ezekben a devizákban. Itt már jóval markánsabb különbségeket látunk: 31 százalékkal kevesebb eurót és 51 százalékkal kevesebb frankot kell adni egy fontért ma, mint 2000 végén. A dollárhoz hasonlóan együtt az angol font is egy olyan deviza, amely az utóbbi évszázadokban sohasem nullázta le magát, nem inflálódott el teljesen. (Nem úgy, mint a magyar korona, a pengő, a régi német márka vagy számos feltörekvő piaci fizetőeszköz.) De ez nem jelenti azt, hogy megőrizte volna értékét. Az egyik infláció-kalkulátor oldal a hivatalos statisztikákra hivatkozva azt írja, hogy az 1751-es 100 font értéke mai fontban 22 765 font lenne. Vagy, megfordítva a dolgot, 100 akkori font ma már csak mintegy 40 pennyt ér. Ez a pénzromlás sokkal magasabb, mint a dolláré: ugyanezen oldal szerint 100, 1751-es dollár a mai árszínvonal mellett csak 4066 dollárnak felel meg.

Miért gyenge a font?

Mi az oka a font igazán hosszú távú, így joggal történelminek nevezhető leértékelődésének? Nehéz kérdés. Az inflációs rátákban nem látni markáns különbséget az utóbbi években az eurózónához képest, de az európai gazdaság motorja sokkal inkább Németország volt. A devizaárfolyamokat azonban sok más tényező befolyásolhatja, így a kamatszintek különbözősége, az adósságállomány, a termelékenység. A brit fizetési mérleg hiánya a szakirodalom szerint különösen neuralgikus pont, súlyosan negatív volt már a Brexit előtt is.

De az is lehet, hogy nem csak a font gyengeségéről van szó. Legalább részben a többi deviza lett relatíve erősebb. A válságok idején biztos menedéket kereső befektetők dollárt, eurót, frankot, Ázsiában esetleg jent vásárolnak. A font viszont, mint menedék, már sok éve nem igazán jutna senkinek sem az eszébe.

Címkék: árfolyam, brexit, font, forint

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 18. 18:01, kedd | PR

MEGHÍVÓ

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a KKV-k környezettudatosságának fokozása ingyenes online képzés sorozatra.

2022. Január 04. 11:09, kedd | PR

A dugattyús kompresszorok típusai

A dugattyús kompresszorok a gázsűrítők családjának egyik népszerű szériáját képviselik. Működési elvük a lehető legegyszerűbb, így költséghatékony és alacsony szervizigényű berendezések.

2021. December 04. 10:35, szombat | PR

A vidék logisztikája – raktárbérlés Debrecenben

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy a fővároson kívül is van élet. Ugyanúgy igaz ez a gazdaságra is, mely az ország számos pontján mutat virágzó összképet.

2021. December 04. 10:26, szombat | PR

Dobd fel a fürdőszobát kiegészítőkkel!

Ünnepek alatt sokat leszünk otthon, nem mindegy, hogy milyen kényelemben és hangulatban telik az idő. A lakás minden helyiségét díszítjük, miért ne lehetne néhány szép fürdőszoba kiegészítővel feldobni a fürdőszobát is?