Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2011. Május 15. 22:10, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Növekszik a magyar iskolába íratott elsősök száma Szlovákiában

Növekszik a magyar iskolába íratott elsősök száma Szlovákiában

A szlovák oktatási tárca adatai alapján országszerte újra növekszik a magyar iskolába íratott elsősök száma.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének előzetes, márciusi adatai szerint idén héttel több magyar elsőssel számolhatunk. A héten közzétett minisztériumi adatok szerint viszont 55-tel több magyar elsős lesz, mint tavaly. A magyar iskolába tehát 3677 gyereket írattak be" - olvasható az újságban.
Országos szinten, iskolákra lebontva az elsősök számának csekély növekedése figyelhető meg. A pozsonyi Duna Utcai Alapiskolába (általános iskolába) eddig 23 gyermeket írattak. Ez kettővel több, mint a tavalyi létszám, tájékoztatta a lapot Morvay Katalin igazgatónő. Elmondta azt is, hogy ha a következő hónapokban még egy gyereket beíratnának, akkor két első osztályt is nyithatnának.
Országos szinten 57 213 gyereket írattak be, 1472-vel többet, mint tavaly. Ebből 53 438-an kezdik tanulmányaikat szlovák iskolában. Halasztást 4870 esetben kértek a szülők, nulladik osztályba pedig a jelek szerint 2545-en fognak járni. Az országban ismét több fiú van a leendő elsősök között, mint lány. A legtöbb elsőst Eperjes megyében íratták be (9684), a legkevesebbet pedig Nagyszombat megyében (5525). Állami iskolákban tanul majd a leendő elsősök 94 százaléka, több mint öt százalékuk kerül egyházi, egy százalékuk pedig magániskolába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Július 24. 08:13, szerda | Sport

Ötgólos győzelmet aratott a BL selejtezőben a Ferencváros

A Ferencváros kedden meggyőző sikerrel kezdte meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében: a második forduló első, hazai felvonásán 5-0-ra verte a walesi The New Saints csapatát.

2024. Július 24. 08:12, szerda | Belföld

Profession.hu: a magyar munkavállalók elsősorban a bér alapján választanak munkahelyet

A munkavállóknak globálisan állásuk hosszú távú biztonsága a legfontosabb szempont egy állás kiválasztásánál, Magyarországon viszont a bérezés áll az első helyen