Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2012. November 09. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Onkológiai intézet: nem megfelelő a petefészek daganatos betegek irányítása

Onkológiai intézet: nem megfelelő a petefészek daganatos betegek irányítása

Az új betegirányítási rendszerben nem érkeznek nagy számban a legmagasabb szintű ellátó intézménybe a petefészek daganatos betegek "a betegirányítás ilyen értelemben az országban nem működik" - hívta fel a figyelmet az Országos Onkológiai Intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az intézet közleménye szerint Magyarországon évente 1100-1200 új megbetegedést regisztrálnak, és 600-800 nő hal meg évente petefészek daganat következtében. Az Országos Onkológiai Intézet nőgyógyászati osztálya szerdán konferenciát rendezett annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet: a petefészek daganatos betegek kezelését a diagnózistól, a műtéten keresztül, a kemoterápiáig és az utógondozásig, egységes szintre kell emelni, továbbá meggyőzni a jelenlevőket a betegek centralizált ellátásának fontosságáról.
Mint kiemelték: a konferencia megszervezésének szükségességét és aktualitását az is alátámasztotta, hogy a petefészek daganatos betegek ellátása, nem történik kifejezetten szakmai centrumokban. A jelenlegi finanszírozási rendszerben nehezen válnak meg az intézmények a betegektől - tették hozzá, kiemelve, hogy az Országos Onkológiai Intézetbe leginkább csak olyan betegeket irányítanak, akiknek a betegség előrehaladott állapota miatt már az intézet szakemberei sem tudnak olyan hatékonyan segíteni, mintha a betegek elsődleges ellátása az országos centrumban történt volna.
Mint írták, a konferencián az intézet állásfoglalást, szakmai ajánlást fogalmazott meg Kárpáti Edit, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) Minőségfejlesztési Főosztályának vezetője, és Kis Erika, a GYEMSZI Minőségügyi Főosztályának módszertani szakértője előtt, felhívva a figyelmet a szakmai hiányosságokra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.

2024. Július 23. 08:16, kedd | Belföld

Felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Felhőszakadásra figyelmeztet a HungaroMet Zrt.: kedden a Duna vonalánál és attól keletre fordulhatnak elő zivatarok, amelyeket felhőszakadás kísérhet.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 22. 07:48, hétfő | Belföld

Trenkwalder: 13,5 százalékkal nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére a második negyedévben

A második negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 2104 forint volt, ami 13,5 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakában mért 1853 forinthoz képest