Városlista
2022. január 19, szerda - Sára

Hírek

2021. Szeptember 28. 11:36, kedd | Bulvár
Forrás: infovárosok

Onkológiai Világnap (World GynaecologicalOncology Day) 2021 - Merj kérdezni!

Onkológiai Világnap (World GynaecologicalOncology Day) 2021 - Merj kérdezni!

2021. szeptember 20-án orvosok és érintettek közösen hívják fel ismételten a nyilvánosság figyelmét a nőgyógyászati daganatos betegségekre.

Szeptember 20. World GO Day!

Európai betegszervezetek idén is több mint 25 országban, betegek ezreivel és egészségügyi szakértőkkel együtt közösen hívják fel a figyelmet a nőgyógyászati daganatos betegségekre. Évente több mint egymillió nőt diagnosztizálnak a világon valamilyen nőgyógyászati daganattal.. Az idei World GO Day üzenet:
Az információ hatalom, a kommunikáció a megoldás!

2021 központi témája az orvos-beteg kommunikáció, melyet a #GoForCommunication (’a kommunikációért) hashtag kísér.

“Beszélj az orvosoddal, és ne félj attól, hogy a HPV megelőzéséről és a nőgyógyászati daganatos betegségekről tájékozódj! Járj szűrővizsgálatra, hogy megelőzhesd a méhnyakrákot. Ezért választottuk a World GO Day másik hashtag-ének a #GoForPrevention-t (’megelőzésért’)” – mondja Prof. Dr. MuratGultekin, a nőgyógyászati daganatos betegségekkel foglalkozó szervezetek európai hálózatának (European Network of GynaecologicalCancerAdvocacyGroups - ENGAGe) elnöke. Ez a szervezet hívta életre a World GO Day világnapot, melynek előkészületeiben a Mályvavirág Alapítvány is részt vett.

Ebben az évben két színnel is kiemelik a kampány fő üzenetét: a lilával, amely a nőgyógyászati daganatos betegeket jelképezi, és a narancssárgával, amely a szakértőkre utal. A színt a Nőgyógyászati Onkológusok Európai Társaságának (European Society of GynaecologicalOncologists – ESGO) logójából választották.

A korai diagnózis a nőgyógyászati daganatok eredményes kezelése tekintetében kulcsfontosságú. „Azt szeretnénk, ha az emberek tudnák, hogy a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok nagyon fontosak! Nyitottnak kell lenni az orvos felé irányuló kommunikációban, a számunkra nem világos dolgokra rákérdezni, hiszen a kapott válaszok a betegutat segítik” – magyarázza Tóth Icó, az ENGAGe társelnöke.
A személyes és online eseményeken kívül szeptember 20-án az érdeklődők úgy is részesei lehetnek a World GO Day-nek, ha aznap bármilyen lila színű ruhát viselnek, lilára rúzsozzák a szájukat vagy lilára festik a körmüket, és erről online platformon megosztanak egy fotót az esemény hashtag-jeit használva.

„Az a célunk, hogy egy valóban globális kezdeményezést hozzunk létre, amely egyre több országot, beteget, orvost és egyéb szakértőt ér el minden évben, és, hogy így járuljunk hozzá ahhoz, hogy globális eredményeket tapasztaljunk a nőgyógyászati daganatos betegségek megelőzésének területén” – mondja az ESGO elnöke, prof. Philippe Morice. „Igazán boldog vagyok, hogy évről évre jelentősebb hatást érünk el az eseménnyel, így a World GO Day hasznos része tud lenni az orvos-beteg együttműködés kialakításának.”

A világnapi eseményt immáron harmadik alkalommal, idén is a Mályvavirág Alapítvány szervezi meg Magyarországon, folytatva a tavaly indított Mályvavirág Pontok Stafétáját.

Ezzel a hagyománnyal szeretnénk bemutatni országszerte működő Mályvavirág Pontjainkat, azt, hogy a lakosság tanácsért, információért, személyes támogatásért a közvetlen környezetében - lakóhelyéhez közel - is tud hova fordulni, és mindemellett a sport, a mozgás szeretetét és fontosságát erősíteni mindenkiben, korosztálytól, betegségtől függetlenül. 2021-ben a Staféta második állomása szeptember 18-án Gávavencsellő, ahol közös sportolással, színes programokkal várjuk az érdeklődőket.

A világnapi eseményt immáron harmadik alkalommal, idén is a Mályvavirág Alapítvány szervezte meg Magyarországon. 2021-ben a Staféta második állomása szeptember 18-án Gávavencsellő, ahol közös sportolással, színes programokkal vártuk az érdeklődőket.

Itt voltak velünk a nap folyamán a Prémium Média Válogatott tagjai, Fésűs Nelly ,Vajtó Lajos ,Fehér Gábor (Lui világrekorder bűvész )akik a közönséggel együtt csapatversenyben vettek részt, vidám hangulatban. Közben tudtunk beszélgetni a Gávavencsellői Mályvavirág Pont munkájáról, feladatairól.

Szeptember 20-án pedig, online kampány keretében a Mályvavirág Alapítvány socialmedia felületein tájékoztató kisfilmekkel készül.


A nőgyógyászati daganatokról

2020-ban világszerte több mint 1,3 millió nőt diagnosztizáltak nőgyógyászati daganatos betegséggel: nagyjából 44% méhnyakrákos, 23% petefészekrákos, 29% méhtestrákos és kevesebb mint 5% volt ritka nőgyógyászati daganatos betegségben szenvedő, pl. hüvelyrákos vagy szeméremtestrákos. Az újonnan diagnosztizált betegek több mint 20%-a európai volt 2020-ban. Abban az évben világszerte 420 000 nő vesztette életét nőgyógyászati daganat következtében.

Van olyan nőgyógyászati daganat, amely megelőzhető. A rendszeres szűrővizsgálatok valamint a megfelelő életmód megválasztása növelhetik a megelőzés esélyét, sőt, a korai diagnózis esélyét is, amely következtében hatékonyabb lehet a kezelés és akár teljes gyógyulás is elérhető. Annak ellenére, hogy a méhnyakrák HPV teszteléssel és rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető, és korai diagnózis esetén gyógyítható, 10-ből 7 nő nem megy el a vizsgálatokra, mert attól tartanak, hogy HPV-fertőzésük van.

A petefészekrák, a méhnyakrák és a többi nőgyógyászati daganatos betegség a leggyakoribbak a nők között, de az elővigyázatosság és a tudatosság ezeknek a betegségeknek a tekintetében még mindig jelentősen alacsony.

Legfontosabb tények a méhnyakrák kapcsán:

- a nőket érintő rákos megbetegedések rangsorában a méhnyakrák a negyedik helyen áll

- ez a betegség megelőzhető, 2020-ban mégis a világon 420 000 nő vesztette életét méhnyakrák miatt

- az Európai Unióban minden órában két nő hal meg méhnyakrák következtében

- a HPV (humán papillomavírus – a méhnyakrák elsődleges okozója) elleni védőoltás a rákot okozó HPV típusok 70-80 %-ával szemben hatásos, így elképesztő hatással lehet a következő generációra

Az ENGAGe, az ESGO és a Mályvavirág Alapítvány hisz abban, hogy az emberek nőgyógyászati daganatos betegségekhez kapcsolódó elővigyázatosságának növelésével határozott eredmények válnak láthatóvá a túlélési számok tekintetében.

Címkék: onkológia, világnap

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 17. 08:00, hétfő | Bulvár

Céline Dionnak súlyos baja miatt le kellett mondania turnéját

Súlyos és nem múló izomgörcsei miatt Céline Dion kanadai énekesnő bejelentette, hogy nem tudja megtartani Courage World Tour című koncertkörútjának további észak-amerikai előadásait.

2022. Január 15. 13:08, szombat | Bulvár

Várhatóan ekkor kerül a magyar mozikba a Csongor és Tünde animációs film

Dargay Attila (1927-2009) tervei alapján készül a Csongor és Tünde című animációs film, amely várhatóan 2024-ben kerül a magyar mozikba - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t.

2022. Január 13. 09:01, csütörtök | Bulvár

Buszon szülte meg kisfiát egy nő Rio de Janeiróban

Autóbuszon kezdett vajúdni, majd utastársai segítségével ott is szülte meg kisfiát Rio de Janeiróban egy nő, aki később elnézést kért az utasoktól, hogy feltartotta őket.

2022. Január 11. 11:07, kedd | Bulvár

Csütörtöktől a mozikban a Szerelem első vérig felújított változata

Digitálisan felújított formában tér vissza csütörtöktől a mozikba a nyolcvanas éves egyik legsikeresebb filmje, a Szerelem első vérig,