Városlista
2024. augusztus 12, hétfő - Klára

Hírek

2012. December 04. 20:42, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Országgyűlés-jogalkotás: Terítéken a vízgazdálkodás

Országgyűlés-jogalkotás: Terítéken a vízgazdálkodás

Az Országgyűlés keddi plenáris ülésén folytatódott a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási megoldásaival kapcsolatos országos népi kezdeményezés megvitatása.

Fidesz: a helyiek egységesek a Szigetköz problémáinak megoldásában.

Nagy István fideszes képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere azt mondta, a Szigetközben élők egységesen, az összefogás erejével lépnek fel az Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízgazdálkodási problémáinak megoldása érdekében.
Felszólalásában felidézte a Szigetköz történetét, emlékeztetve, hogy gyakorlatilag nincs olyan község, amelyet történelme során ne pusztított volna el áradás vagy partszaggatás, így a legtöbb település ma már a második, harmadik helyén működik, sok falu azonban véglegesen elpusztult.
A helyben lakók ezért azt szeretnék, hogy kezdődjenek érdemi tárgyalások Szlovákia és Magyarország között a szigetközi folyómeder vízgazdálkodási kérdéseinek megoldásáról, és vegyék figyelembe a helyi tapasztalatokat.
Bartos Mónika (Fidesz) szerint a népi kezdeményezés egy valódi sikertörténet, mert az összefogást bizonyítja. A képviselő hozzátette, egyetértett azokkal, akik szerint a nemzetközi téren komolyabb helytállásra van szükség.



A műszaki megoldás mellett érvelt a Jobbik

Magyar Zoltán (Jobbik) közölte: habár pártjuk műszaki megoldások mellett érvel, de ez nem jelenti azt, hogy helyesnek tartják a bős-nagymarosi megállapodás megszületésének körülményeit. Megjegyezte, hogy akkor Magyarország komoly nemzeti önfeladást hajtott végre.
A Szigetköz megfelelő turisztikai és ökológiai állapotainak fenntartása sem képzelhető el fenékküszöb nélkül, még ötven százalékos vízmegosztás esetén sem - jelentette ki. A fenékküszöbök beépítése biztosítaná a magyar és szlovák oldalak mellékágai közötti átjárhatóságot is - tette hozzá.

Az MSZP támogatja a népi kezdeményezést

Kovács Tibor, szocialista képviselő kijelentette: az MSZP egyetért a népi kezdeményezéssel és azt maximálisan támogatja. Az ellenzéki képviselő arra bíztatta a kormányt, hogy álljon elő a javaslataival, hogy hogyan akarja megoldani a problémákat, mert az elkészült kormányhatározatban nem nyújtanak megoldást minden kérdésre.

Fidesz: a szigetköziek bíznak az Orbán-kormányban

Szakács Imre, fideszes képviselő szerint az, hogy a népi kezdeményezést éppen most indították el, azt jelzi, hogy a szigetköziek nem bíztak abban, hogy a Bajnai-, a Gyurcsány- és a Medgyessy-kormány kezelni tudja a kérdést, ugyanakkor bíznak az Orbán-kormányban, hogy meg tudja oldani a problémáikat.
A Szigetközzel kapcsolatban vízgazdálkodási, erdőgazdálkodási és turizmust érintő kérdéseket felvetve azt hangsúlyozta: olyan értékek vannak a Szigetközben, amelyeket kár lenne veszni hagyni.
A kormánypárti képviselő támogatásra ajánlotta a népi kezdeményezést, ugyanakkor kritizálta a Jobbikot, amiért ezt a kérdést megpróbálja saját politikai előnyére kihasználni.

Jobbik: véget kell vetni a "maszatolásnak"

Kepli Lajos, jobbikos képviselő Szakács Imre felszólalására reagálva azt mondta: egyedül a Jobbiknak van konkrét javaslata, és ettől nem fognak elállni akkor sem, ha emiatt politikai haszonszerzéssel vádolják meg őket. Hangsúlyozta: nem a szigetköziek szavazatait akarják megszerezni, hanem Magyarországot akarják fellendíteni. Valódi megoldásokat kell felvetni, ha a duzzasztás a valódi megoldás akkor azt, ha más akkor azt, de ennek "a maszatolásnak véget kell vetni" - jelentette ki.
Frakciótársa Szilágyi György úgy vélte: a kormányoldalnak nem kellett volna a népi kezdeményezésre várni, hanem két és fél év alatt tennie kellett volna az ügy érdekében.
Illés Zoltán államtitkár indulatosan utasította vissza Szilágyi György kijelentését, és arra kérte a jobbikos képviselőt, hogy "használja az eszét", hiszen a kormány 2011 novemberében hozta meg döntését 13 milliárd forint értékben a Mosoni-Duna és Lajta folyó környéki vízgazdálkodási programra, illetve a Szigetköz ökológiai célú továbbfejlesztésére, a népi kezdeményezés pedig 2012-ben indult.

Az elnöklő Latorcai János a vitát lezárta és bejelentette, hogy a népi kezdeményezésről a jövő heti ülésen határoznak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 12. 14:15, hétfő | Sport

Aranyos hétvége a Histo Cup-on!

A Vasárnapi futamokon nem találtak legyőzőre Kermor-os pilóták!

2024. Augusztus 12. 08:03, hétfő | Sport

Gulyás aranyával zárult a magyar szereplés

Gulyás Michelle parádés teljesítményt nyújtva aranyérmet nyert, Guzi Blanka pedig a kombinált számban jelentősen előrelépve negyedik lett a párizsi olimpia öttusaversenyén, a magyarok ezzel az éremmel zárták az ötkarikás játékokat.