Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Június 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ősszel jöhet a tényleges életfogytiglan új szabályozása

Ősszel jöhet a tényleges életfogytiglan új szabályozása

Várhatóan az Országgyűlés őszi ülésszakára terjeszti be a kormány azt a tervezetet, amely megoldaná a tényleges életfogytiglan kérdését - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az államtitkár, akihez a kegyelmi ügyek intézése is tartozik, elmondta: szeretne egy új törvényt a kegyelmezési eljárásról, amellyel 'igen szűkszavúan' foglalkozik a büntetőeljárási törvény. Ez a kegyelmi törvény a tényleges életfogytiglan kérdéskörét is mindenki számára megnyugtatóan tudná rendezni - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett rá: a tényleges életfogytiglan az, amikor a bíró úgy dönt, hogy a feltételes szabadság lehetőségéből kizárja az életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltet. Az nem sérti az emberi jogokat, ha életfogytiglanra ítélnek valakit, és az sem, ha egy ilyen büntetés valóban életfogytig tart. Az a kérdés, miként biztosítják a lehetőséget, hogy időnként felülvizsgálják az életfogytig tartó büntetés indokoltságát. Ez 'nem megoldhatatlan', mondta, jelezve, hogy az őszi parlamenti ülésszakra terjeszti be ezzel kapcsolatos javaslatát a kormány.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta: határozott szakmai álláspontja, hogy a tényleges életfogytiglan és a kegyelmezés rendszere összeegyeztethető. Ki lehet alakítani olyan előzetes döntéshozatali mechanizmust, amely biztosítani tudja a reményhez való jogot, és ettől még a tényleges életfogytiglan büntetésnek van társadalmi elrettentő szerepe - mondta.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága május 20-án közzétett elsőfokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a tényleges, vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik

Az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül; ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az EU versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Belföld

Több hullámban kiadós eső, erős szél és lehűlés várható a hévégén

Kiadós eső és erős, olykor viharos szél várható a hétvégén, emellett a hőmérséklet is jelentősen visszaesik - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből.

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Belföld

Lázár János: Többséget szerez a GySEV-ben a kormány

Megszerezheti a magyar állam a Strabag tulajdoni részesedését a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt.-ben (GySEV) – jelentette be közösségi oldalán az építési és közlekedési miniszter csütörtökön.

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.