Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Június 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Páratlan leletekre bukkantak az egri várban

Páratlan leletekre bukkantak az egri várban

Egyedülálló lelet-együttesre találtak az egri vár régészei, az előkerült csontok és tárgyi emlékek feltehetően az 1596-os török ostromhoz köthetők.

Az előkerült csontvázak azt mutatják, hogy az elhunytak elhantolásakkor nem nagyon figyeltek a temetés méltóságára.

Több évszázados emberi maradványokat találtak az egri vármúzeum igazgatósági épülete előtt a földben. Kettő teljes és egy fél csontvázat, továbbá több kisebb, egyelőre nem tisztázott eredetű emberi csontot. A két teljes csontváz egymáson fekszik, az alulra temetett elhunytat felhúzott lábakkal helyezték a sírgödörbe.

Nagy László régész a Hajnal-táj csütörtöki adásában elmondta, a két egymáson fekvő emberi maradványt tartalmazó sír mellett elhelyezkedik egy másik is, amelyben egy személy csontjai vannak. Ezt az elhunytat is szabálytalan testhelyzetben tették a földbe, a koponyája széttört, valamint a régészek több puskagolyót is találtak mellette.

A kutatók biztosak benne, hogy ezeket a csontvázakat a halottak eltemetése óta senki nem bolygatta, későbbi beásásoknak nem találták nyomát.

Nagy László szerint a leletek Eger 1596-os ostromához köthetők. Erre utal, hogy az elhunytak gödörszerű mélyedésbe lettek beledobva. A középkorban a szabályos római katolikus temetkezés nyugat-keleti tájolású, míg ezek északkelet-délnyugatiak. A szabálytalan testhelyzetek is azt mutatják, hogy sietősen tették őket a föld alá.

Van egy olyan tárgyi lelet is, amely egyértelműen jelöli a kort, egy 1585-ös évszámmal ellátott érme. Ezt az egyik elhunyt lábánál találták.

Arra a kérdésre, hogy végvári vitézekről van-e szó, nagyon nehezen megválaszolható kérdés – mondta a régész. Nagy László szerint több eshetőség is van, például elképzelhető, hogy az ostrom idején sietve földbe helyezett külföldi zsoldosok csontvázai kerültek elő.

Ha beigazolódik, hogy a leleteket valóban az 1596-os évből származnak, akkor ezek lesznek az első régészeti anyag, amely az akkori ostromhoz köthető.

A XVI. században két nagy jelentőségű ostromot indított a török Eger ellen. Az elsőt 1552-ben Dobó István kapitány vezetésével visszaverték a védők. Több mint negyven évvel később, 1596-ban azonban az oszmán sereg néhány hét alatt bevette a várat, amely csak kilencven év múlva került ismét keresztény kézre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.