Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2024. Július 31. 07:56, szerda | Sport
Forrás: MTI

Párizs 2024 - Milák címet védhet, a férfi kardozó csapatban javíthatnak szerdán

Párizs 2024 - Milák címet védhet, a férfi kardozó csapatban javíthatnak szerdán

Magyar szempontból a 200 méteres pillangóúszás címvédőjének, Milák Kristófnak a remélhető döntője, valamint a férfi kardcsapat szereplése ígérkezik az egyik legérdekesebb eseménynek a párizsi olimpia szerdai versenynapján, de változatlanul nagy várakozás előzi meg a triatlonverseny keddről elhalasztott rajtját is.

Három éve, Tokióban Milák volt az egyetlen éremszerző magyar úszó. A 200 méter pillangó világcsúcstartója a tavaly áprilisi országos bajnokság után nagyjából egy évet kihagyott, a visszatérését követően ugyan időeredményei nem közelítették meg a legjobbját, de az ob-n, majd júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre olimpiai számaiban. Kedd délelőtti bemutatkozása kifejezetten bíztató volt, mert a mezőnyből egyedüliként került 1:54 percen belülre az előfutamok során, így papíron nem okozhat gondot neki az esti elődöntő sem. Ugyanebben a számban Márton Richárdnak is van esélye a döntőre, de tőle bravúr kellene a legjobb nyolc közé jutáshoz, mert csak 16. idővel kvalifikálta magát a kedd esti elődöntőre.

Rajtuk kívül még 100 m gyorson Németh Nándor lehet érdekelt a szerda esti döntőkben, amennyiben sikerrel veszi a kedd esti elődöntőt, ahova negyedikként kvalifikálta magát. A 200 méter hát tavalyi világbajnoka, Kós Hubert - aki vasárnap tizedikként lemaradt a 100 méter hát fináléjáról - fő számának előfutamában, majd elődöntőjében bizonyíthat, melyben a Tokióban ötödik Telegdy Ádám is érdekelt lesz. Nagy kérdés, hogy a hétfő óta betegeskedő Kapás Boglárka, aki Párizsban búcsúzik el az élsporttól, mire lesz képes 200 méter pillangón, melyben korábban világ- és Európa-bajnok volt.

A férfi kardozók szombaton várakozáson alul teljesítettek, Gémesi Csanád egy győzelem után a legjobb 16 között búcsúzott, míg az előző három olimpián aranyérmes Szilágyi Áron, valamint Szatmári András már az első asszójában a 32 között kikapott. A magyar csapat szerdán 13.30 órától az olaszokkal csap össze az elődöntőért.

Bravúrra készül a harmadik fordulóban a férfi kézilabda-válogatott, Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttese szombaton 35-32-re kikapott Egyiptomtól, majd hétfőn 35-25-tel javított Argentína ellen. Szerdán reggel 9-kor a legutóbbi két világbajnokságon hatodik Norvégia lesz az ellenfél, amely az argentinokat és a házigazda franciákat is öt góllal verte eddigi meccsein.

Ugyancsak nagy kihívás elé néz az asztaliteniszező Póta Georgina, akire a negyedik helyen kiemelt dél-koreai Sin Jubin vár a második fordulóban. A kétszeres Európa-bajnok magyar játékos szombaton 1:3-ról fordítva 4:3-ra diadalmaskodott a német-kínai Shan Xiaona felett. A szerdai esélyeket mutatja, hogy Sin Jubin a nyolcadik, a 39 éves Póta pedig a 71. a világranglistán.

Cselgáncsban éremesélyesként lép tatamira 90 kilogrammban Tóth Krisztán, az előző olimpia bronzérmese a 32 között az Eb-harmadik román Alex Cret ellen mutatkozik be a Mars-mező Arénában. A 70 kilós Gercsák Szabina ellenfele a kétszeres kontinensbajnok ausztrál Aoife Coughlan lesz.

A sportlövők küzdelmeiben vasárnap a légpuska alapversenyében Pekler Zalán 17., Péni István 18. lett, így nem jutottak döntőbe. A szerdai 50 méteres összetett számban viszont mindketten a világ élvonalába tartoznak, így az esélyesek között lesznek a chateauroux-i Nemzeti Lőtéren.

A tornász Mészáros Krisztofer szombaton a 14. helyen bejutott az egyéni összetett 24 fős döntőjébe - erre legutóbb Supola Zoltán volt képes 28 évvel ezelőtt. Az olimpiai újonc Mészáros szerdán 17.30-tól szerepel a Bercy Arénában. A férfi egypárban érdekelt evezős, Pétervári-Molnár Bendegúz pedig a 13-24. helyért küzd tovább.

Nagy kérdés változatlanul az ötkarikás triatlonverseny lebonyolítása. Kedden a szervezők a Szajna vízminősége miatt egy nappal elhalasztották a férfiak versenyét, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi állás szerint mindkét nem képviselői szerdán küzdenek meg az érmekért. A magyar színeket Bicsák Bence és Lehmann Csongor, illetve Kuttor-Bragmayer Zsanett képviseli a III. Sándor hídnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 08:02, szerda | Sport

BL-selejtező - Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

A Ferencváros a hazai 5-0-s sikerét követően kedden idegenben 2-1-re nyert a walesi The New Saints ellen, így kettős győzelemmel, 7-1-es összesítéssel jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójából.

2024. Július 31. 08:00, szerda | Sport

A férfi vízilabda-válogatott 26 év után kapott ki a spanyoloktól

A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-7-re kikapott kedden Spanyolországtól a párizsi olimpián, a csoportkör második fordulójában.

2024. Július 30. 20:11, kedd | Sport

50 ország, 50 versenyző, egy cél!

A Széchenyi István Egyetem versenyzője, Franciaországban először versenyzett OK Junior kategóriában.

2024. Július 30. 15:37, kedd | Sport

Futamgyőzelmek és értékes pontok a Histo Cup-on!

A Pannónia Ringen járt a Kermor Motorsport legénysége, és ha már ott voltak sikerrel jártak!