Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. December 10. 12:08, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/Fotó: zooszeged.hu

Párt kapott a törpevidra a Szegedi Vadasparkban

Párt kapott a törpevidra a Szegedi Vadasparkban

Párt kapott a Szegedi Vadasparkban gondozott nőstény törpevidra, más néven ázsiai kiskarmú vidra (Amblonyx cinereus), a hím a Kanári-szigetekről érkezett - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

Szegeden két éve, az ázsiai elefántház megnyitása óta gondoznak törpevidrákat, ez idő alatt több alomnyi kölyök is született, de a családalapító hím elpusztult. Azért, hogy új családot tudjanak alapítani, egy nőstény kivételével más állatkerteknek adták át a vidrákat, és elkezdték szervezni egy új hím fogadását. Végül a Kanári-szigeteken találták meg a megfelelő példányt, amely kétnapos repülőutat követőn érkezett meg Szegedre. Gyorsan alkalmazkodott új otthonához, és a karantén időszak lejártával hamar össze is ismerkedett új párjával.

Az ázsiai kiskarmú vidra a legkisebb termetű vidrafaj. A vízi életmódhoz alkalmazkodott, áramvonalas, hengeres teste 40-60, hosszú lapított farka 25-30 centiméteres. Míg európai rokonának tömege gyakran meghaladja a tíz kilót, a törpevidra legfeljebb fele ekkorára nő meg. Életmódjuk is különbözik az európai vidrákétól: nappal aktívak, s nem magányosan, hanem 10-12 egyedből álló családi csoportokban élnek Délkelet-Ázsia sekély vízrendszereiben, édes- és sós vízben egyaránt.

Az élőhelyének elvesztése, a szennyezés és a vadászat egyre nagyobb mértékben veszélyezteti állományát, számuk az elmúlt harminc évben egyharmadával esett vissza, holott már korábban is védelmet élveztek. A vidrákat több helyen egzotikus háziállatként tartják, Japánban például léteznek vidra kávézók, ahol a látogatók szelfiket készíthetnek az állatokkal. A törpevidrákat elsősorban Indonéziában és Thaiföldön fogják be, egy-egy bébividra ára akár kilencezer euró is lehet. Ezért a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről tartott genfi tanácskozáson tavaly megtiltották kereskedelmét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során