Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. December 07. 12:14, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Pert vesztett a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal

Pert vesztett a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal

A brassói táblabíróság jogerős ítéletben marasztalta el a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt a többnyelvű feliratozási gyakorlata miatt.

A Krónika napilap pénteki számában közölt beszámoló szerint a táblabíróság megerősítette az alacsonyabb szinten hozott ítéletet, amely szerint valamennyi köztéri táblán az állam nyelvén írt szövegnek kell az első helyen szerepelnie; más nyelvű szövegek csak ezután következhetnek.
A bíróság arra kötelezi az önkormányzatot, hogy cserélje ki a közintézmények székhelyeire kihelyezett táblákat, az utcanévtáblákat, a háromnyelvű - magyar, román és angol - turisztikai útmutatókat.
Az ítélet szerint az önkormányzatnak a parkolóautomaták használati utasítását, és a parkolócédulák szövegét is elsőként román nyelven kell megadnia.
A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektus perelte be feliratozási gyakorlata miatt. A prefektus további 18 pert indított a megyei és egyes helyi önkormányzatok ellen székely szimbólumok használata miatt és a magyar nyelv használatával kapcsolatos ügyekben.
Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az MTI-nek elmondta, ezek a példák is jelzik, mennyire fontos, hogy az alkotmány regionális hivatalos nyelvként ismerje el a magyart. "Miután Románia aláírta a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartáját, Székelyföldön a magyar nyelvnek egyenrangúnak kellene lennie a románnal" - érvelt a polgármester. Antal Árpád szerint a román állam megszegte a charta előírásait. A polgármester azt mondta, mérlegelni fogja, mely európai fórumokon tesz panaszt emiatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.