Városlista
2024. szeptember 14, szombat - Szeréna

Hírek

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
Forrás: MTI

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

- jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) csütörtöki közleménye szerint Varga Mihály, miután hivatalában fogadta a budapesti uniós pénzügyminiszteri csúcsra meghívott előadóként érkező Krisztalina Georgievát, az IMF vezérigazgatóját.

A pénzügyminiszter kiemelte: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség azon célkitűzését, hogy az unió fokozottabban segítse az adósságkezelésben az alacsony jövedelmű, a migrációt tekintve jellemzően küldő országokat.

A tárcavezető elmondta, hogy az alacsony jövedelmű országok sérülékenysége olyan globális probléma, ami kihat az egész világgazdaságra. Mint mondta: az Európai Unió hosszú távú érdeke, hogy a szegényebb országok felzárkózásával a finanszírozási teher és a migrációs nyomás is csökkenjen. Olyan eszközökkel szükséges támogatni ezeket az országokat, amelyek segítik a nehézségeik helyben történő megoldását - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: az utóbbi években új alapokra helyeződött át Magyarország kapcsolata az IMF-fel, ma már egészen más keretek között vehet részt többek között a Nemzetközi Valutaalap közgyűlésén is, mint a 2008 körüli időszakban.

Az akkori kormány az IMF-től várta a megoldásokat, míg ma már arra is van példa, hogy Magyarország hozza a jó választ gazdaságpolitikai kérdésekre. Az IMF is elismeri a munkaalapú gazdaságra épülő magyar megoldást, egyetért a költségvetési hiány és az államadósság fokozatos csökkentésével - olvasható a közleményben.

Címkék: IMF, varga mihály

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 14. 08:46, szombat | Életmód

Főleg az ország nyugati felén okoz gondot a viharos szél

Főleg az ország nyugati felén okoz gondot a viharos szél, a legtöbbször Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyében hívták a tűzoltókat pénteken viharkárok miatt - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.