Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Augusztus 24. 19:55, szombat | Helyi
Forrás: Flesch Károly Kulturális Központ

Projekt indító rendezvény a Térségi Társulásnál

Projekt indító rendezvény a Térségi Társulásnál

2013. augusztus 24-én 10 órakor tartották Mosonmagyaróváron a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központban az Új Széchenyi Terv által 100%-ban támogatott projekt nyitórendezvényt.

„Komplex alapszolgáltatás központú rendszer létrehozása a szervezet – és közösségfejlesztés eszközeivel az otthonközeli szolgáltatásért”

A meghívott polgármesterek tájékoztatást kaptak a projekt részleteiről, és a települések lakosságára gyakorolt hatásáról. A projekt tizennyolc hónapjára harmincötmillió forint uniós támogatást kapott a Térségi Társulás az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában.

A nyitórendezvényt a Kistérségi Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ, valamint a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény tartották a kistérség polgármestereinek, főként tájékoztató jelleggel, és azzal a céllal, hogy minél nagyobb támogatottságot kapjon a projekt a megvalósítás során tőlük is. A támogatásból mód nyílik szakemberek képzésére a versenyképes tudás megszerzéséhez, önkéntesek toborzására a településeken, a helyi közösségi erőforrások hatékonyabb hasznosítására, a háziorvosokkal való intenzívebb kapcsolattartásra, továbbá a hozzátartozók felkészítésére, segítésére. A támogatás jelentős részét teszik ki a képzések, szeptembertől 17 fő vesz részt OKJ-s Gerontológiai gondozó, és Szociális gondozó, szervező képzésen a Szociális Alapszolgáltatási Centrumból, akik idősellátásban dolgoznak. Továbbá 70 fő szintén az Alapszolgáltatási Centrumból és a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai közül részesül szervezetfejlesztési tréningben a hatékonyabb és gördülékenyebb munkavégzés elősegítéséért. 18 fő a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat szakemberei közül akkreditált mediációs képzésben vehet részt. A tervezett modell-program az alapszolgáltatásban dolgozók holisztikus szemléletének kialakítását segítő, szervezetfejlesztésen alapuló képzését; figyelő-, jelző hálózat kiépítését és a hozzátartozók tájékoztatását foglalja magában, melyet a Családsegítő Szolgálat feladatkörébe telepített koordinációs tevékenység fog össze.

Cél, egy komplex alapszolgáltatási rendszer kialakítása a szolgáltatások hatékonyságának növelésével. Annak érdekében, hogy az adott szolgáltatás egészében adjon választ az ellátott és családja részére az otthon közeli ellátás területén, hangsúlyt helyezve a demenciában szenvedő idősekre. A kistérség településeinek lakossága, amint az a demográfia adatokból is kiderült, elöregedő, sok az egyedül élő időskorú.
Hatékony szolgáltatási koordináció segítségével a modellben szereplő szolgáltatás túlnyúlik a jogszabályban megfogalmazott ellátások keretein, és az ellátási területen lévő más humánerőforrásra is alapoz. A komplex szolgáltatás keretén belül a hangsúlyt a demens-beteg ellátására helyezi a program, mivel ma az időskorú lakosság körében emelkedő tendenciát mutat a demencia kórképpel rendelkezők száma. Ugyanakkor a modell-program megvalósítása során feltérképezhetőek a bántalmazott gyermekek, fogyatékossággal élők és az időskorú lakosok is. Az elsődleges célcsoport (a családokkal napi kapcsolatban álló családgondozók, házigondozók, más szociális szakemberek) képzése és az önkéntesek felkészítési programja tartalmaz olyan elemeket, melyek képessé teszik őket a probléma feltérképezésére és a családban kialakult konfliktus helyzet oldására, a speciális jelzőrendszer kiterjesztésére. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, 18 hónap alatt valósul meg, 2013. május és 2014. november között. Az uniós és állami támogatás teljes összege 35.000.000 Ft.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.