Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2012. Augusztus 15. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Rendkívüli adót vetnek ki Romániában energiatermelő vállalatokra

Rendkívüli adót vetnek ki Romániában energiatermelő vállalatokra

Rendkívüli adót vetnek ki január 1-jétől Romániában a gázt kitermelő és villamos energiát előállító vállalatokra, hogy ellensúlyozzák az energiaárak liberalizálásának lakosságra kifejtett hatását - jelentette be kedden Liviu Voinea román pénzügyminiszteri államtitkár.

Voinea szerint ősszel fogják kidolgozni az adó mértékét és részleteit, azért hogy január 1-jétől alkalmazni lehessen minden olyan vállalattal szemben, amely földgáz kitermelésével, illetve villamos energia előállításával foglalkozik.
A román kormány ezzel akarja ellensúlyozni az energiaárak liberalizálását, ami 2013-ban kezdődik el a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egyezség értelmében. Az ütemterv szerint öt év alatt liberalizálják az energiaárakat, amelyeket a kormány jelenleg mesterségesen a piaci ár alatt tart a romániai lakosság alacsonyabb vásárlóereje miatt.
Az államtitkár szerint ebből a plusz bevételből támogatják majd azokat az úgynevezett sérülékeny fogyasztókat, akiket drasztikusan sújthat az energiaárak drágulása az állami támogatások elmaradása esetén.
Voinea hangsúlyozta, hogy ezt az adót csak a termelőkre vetik ki, a villamos áramot és a gázt pusztán csak szolgáltató vállalatokat nem érinti majd az intézkedés. Voinea szerint az adót azért vezetik be, mert a szóban forgó vállalatok az árliberalizáció következtében nagyobb jövedelemre tesznek szert anélkül, hogy új beruházást vagy egyéb plusz erőfeszítést tettek volna ennek érdekében.

Címkék: Románia-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 29. 08:00, hétfő | Külföld

Kamala Harris egy hét alatt 200 millió dolláros kampánytámogatáshoz jutott

Kamala Harris választási kampánya egy hét alatt 200 millió dollárnyi támogatáshoz jutott - közölte az alelnök és nem hivatalos demokrata elnökjelölt kampányigazgató-helyettese vasárnap.

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.