Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. December 18. 14:59, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rengeteg halottra számítanak

Rengeteg halottra számítanak

A Fülöp-szigeteki áradások áldozatainak száma a vöröskereszt vasárnapi közlése szerint 521, és 458 embert eltűntként tartanak nyilván. Sok falu el van zárva a külvilágtól.

A nemzeti vöröskereszt főtitkára azt mondta: jóval magasabb is lehet a halálos áldozatok száma a most ismertnél. A leginkább sújtott városok Cagayan de Oro, ahol legalább 239-en haltak meg, és a közeli Iligan, ahol 195-en, főleg gyerekek és nők.

A Washi trópusi vihar szombatra virradó éjjel csapott le a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao szigetre. Hatalmas mennyiségű, máskor egy hónap alatt lehulló csapadék zúdult le, ami hirtelen áradást idézett elő. Egész falvakat söpörtek el a váratlan áradások és földcsuszamlások, hidak omlottak össze és megszűnt az áramszolgáltatás.

Az embereket álmukban érte az árvíz, s kétségbeesetten próbáltak menekülni vízzel elöntött otthonaikból. A hadsereg húszezer katonát mozgósított, hogy segítsenek menteni a túlélőket, és mielőbb összegyűjtsék a nagyon gyorsan bomlásnak indult holttesteket. A Fülöp-szigeteken minden évben több mint húsz trópusi vihar pusztít, de többségük az ország északi részén. A Washihoz hasonló erejű tájfun azonban legfeljebb minden 12 évben egyszer fordul elő délen, s nagyrészt ez magyarázza a lakosság felkészületlenségét a természeti csapásra.

A Washi trópusi vihar vasárnap kezdte elhagyni Mindanao szigetét a Dél-kínai-tenger felé, tisztult az idő, így a mentőknek megvan a reményük arra, hogy intenzívebben tudják keresni az eltűnteket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.