Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Rogán: tegyen saját tárgyalási javaslatot a kormány

Rogán: tegyen saját tárgyalási javaslatot a kormány

A nemzetközi hiteltárgyalásokon a Fidesz ragaszkodik a munkahelyvédelmi akciótervhez és kizárja a nyugdíjak csökkentését vagy befagyasztását

A nemzetközi hiteltárgyalásokon a Fidesz ragaszkodik a munkahelyvédelmi akciótervhez és kizárja a nyugdíjak csökkentését vagy befagyasztását – jelentette ki Rogán Antal a sárvári frakcióülés után. A Fidesz frakcióvezetője szerint a nemzetközi hitelmegállapodásért kért feltételekkel nehéz lesz Magyarország számára is jó megállapodást kötni, ezért arra kérik a kormányt, hogy saját tárgyalási javaslatot tegyen - foglalta össze a Magyar Nemzet a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Rogán Antal a sárvári frakcióülés utáni sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a költségvetés is napirendre került az ülésen csütörtökön, melynek során áttekintették a korábban meghatározott célokat. Rogán kijelentette: továbbra is kiállnak a munkahelyvédelmi akcióterv mellett, hiszen a munkahelyek védelme a kormány egyik legfontosabb feladata. Éppen ezért az Országgyűlés már kedden tárgyalja a terv megvalósításához szükséges törvényeket.

Az Európai Bizottság véleményét figyelembe kell venni ahhoz, hogy lezáruljanak a kötelezettségszegési eljárások Magyarországgal szemben – folytatta Rogán, hozzátéve, egy olyan hagyaték leküzdéséről van szó, amit az előző, szocialista kormányzat hagyott hazánkra. Kiemelte: egyetértenek az Európai Bizottság és az Európai Unió céljaival, miszerint csökkenteni kell az államadósságot.

Rogán beszámolt arról is, elképzelhetőnek tartja a kormány, hogy módosítani kell a jövő évi költségvetést ahhoz, hogy megállapodás szülessen a Nemzetközi Valutaalappal. A kormány a Sárváron tartott kihelyezett frakcióülésen tájékoztatta a frakciószövetséget az IMF kitételeiről – mondta a Fidesz frakcióvezetője. Ezekkel szemben nehezebb lesz döntést hozni, „szeretnénk megállapodni, de nem minden áron” – fogalmazott. Ezért egy alternatív javaslat átadását sürgetik a valutaalapnak – tette hozzá.

Rogán elmondta: a választási feliratkozás intézményére szükség van, mert egy új képviselő-választás csak így lesz megvalósítható és sikeres. A feliratkozásra szükség van a határon túli magyar kisebbség miatt is, az ő képviseletük csak és kizárólag ezzel a rendszerrel lehet biztosított. A világ sok országában jól működik ez a rendszer, többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Belgiumban is. A rendszer kidolgozásánál a szakértők figyelembe vették a Velencei Bizottság elvárásait is, ennek egyik kitétele, hogy a parlamenti választás napja előtt tizenöt napig lehetséges a feliratkozás. A Fidesz frakcióvezetője szerint ez az intézmény erősíti többek között az aktív állampolgárságot, „és aki nem akar élni a szavazás jogával, azt nem zavarjuk” – tette hozzá.

A politikus szólt arról is, hogy a párt javaslatot tesz a pártfinanszírozási rendszer megváltoztatására is. Teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte a cégek részéről történő adományozást, és szabályoznák a magánszemélyektől érkező anyagi támogatások összegét is.

A devizahitelesek kapcsán szóba került a Nemzeti Eszközkezelő működésének felgyorsítása és az árfolyamrögzítéssel élők számának növelése. A kormány eddig is mindent megtett a hitelcsapdába kerültek megsegítésére a végtörlesztés és az árfolyamgát bevezetésével. Ez utóbbival eddig hetvenezren éltek, de legalább a három-négyszeresére számítanak még, és a jövőben gondoskodnak azokról is, akik nem tudtak élni egyik felkínált lehetőséggel sem. A politikus kiemelte: a jelenlegi gazdasági helyzetben ez az egyetlen biztosítás.

A járási rendszerrel egy időben elinduló egyablakos ügyintézés kapcsán Rogán Antal kiemelte: a változásokkal járó átszervezések kapcsán nem csökkenhet az érintett dolgozók fizetése. Az egyablakos ügyintézés lényege, hogy „ne az ügyfél vándoroljon hivatalról hivatalra, hanem az akta”. Az iskolai átszervezések kapcsán kiemelte: fontos, hogy a változások kapcsán a szülők és az iskolába járó gyerekek ne vegyék észre a változást.

Végül Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke felvázolta sportfejlesztési elképzeléseit, melyeket a frakció támogathatónak tartott. Így a MOB a jövőben kiemelt figyelemre számíthat annak érdekében, hogy sportolóink időben elkezdhessék a felkészülést az olimpiára, és az anyagiak ne okozzanak számukra gondot. Ehhez természetesen áttekinthető finanszírozásra van szükség, melybe a gazdasági szereplőket is bevonnák – hangsúlyozta a Fidesz politikusa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során