Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2012. November 14. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Románia - Félezer kiskorú vált tavaly szexuális bűncselekmény áldozatává

Románia - Félezer kiskorú vált tavaly szexuális bűncselekmény áldozatává

Félezer kiskorú vált szexuális bűncselekmény áldozatává tavaly Romániában - derült ki egy hétfőn ismertetett felmérésből.

A román Bűnözésmegelőzési és Kutató Intézet statisztikai adatai szerint tavaly 524 kiskorú vált szexuális bűncselekmények áldozatává, s a szóban forgó esetekben a hatóságok 565 elkövetőt azonosítottak.
A szexuális visszaélések többsége, 54 százaléka tartozik kiskorúval létesített szexuális kapcsolat kategóriájába, az áldozatok 37 százalékát megerőszakolták. Az esetek fennmaradó része kiskorúak megrontása, szexuális perverzió, valamint elcsábítás kategóriába tartozik.
A megerőszakolt kiskorúak csaknem 23 százaléka öt és kilenc év közötti, 38 százalékuk 10 és 13 év közötti, 39 százalékuk pedig 14 és 17 év közötti korosztályba tartozik.
A statisztikai adatok tanúsága szerint a szexuális bűncselekmények elég jelentős része családon belüli erőszak formájában történik, hiszen az esetek 23 százalékában az áldozat és a bűncselekmény elkövetője egy fedél alatt lakott. Az esetek 11 százalékában a szexuális bűncselekmény elkövetője barátja volt az áldozat családjának. A felmérés azt is megállapította, hogy az elkövetők 60 százaléka falun él.
A nemi erőszakot elkövetők 45 százaléka 24 évnél idősebb, 30 százalékuk 18 és 24 év közötti, mintegy egynegyedük kiskorú.
A kiskorúval való szexuális kapcsolatot létesítők zöme fiatal, 70 százalékuk 25 évnél fiatalabb.
A szakemberek megállapították, hogy szexuális bűncselekmények áldozatainak jelentős hányada rendezetlen családi körülmények között élt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.