Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Július 11. 06:38, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Árrobbanás a Győr-Moson-Sopron megyei gyümölcspiacon? Külföldi felvásárlás

Árrobbanás a Győr-Moson-Sopron megyei gyümölcspiacon? Külföldi felvásárlás

A szüret ugyan még messze van, a nyugat-dunántúli termelőknek azonban kilogrammonként már most két eurót ígérnek a jó minőségű gyümölcsökért.

A hvg.hu által megkérdezett termelők szerint az áremelkedés nemcsak a tavalyi és az idei kedvezőtlen időjárással magyarázható, a nyersen ritkán fogyasztott gyümölcs ugyanis egyre keresettebb alapanyag, nemcsak Nyugat-Európában, de már Magyarországon.

Az osztrák, német, francia és olasz cukrászok, illetve édesipari gyártók évente soktonnányit használnak belőle, de a hazai pálinkafőzők körében is egyre népszerűbb. A feldolgozók tavaly 450-500 forintot fizettek egy kilogramm jobb minőségű birsalmáért, a jelentős ültetvényekkel rendelkező Burgenlandban azonban ennek két-, két és félszerese volt a felvásárlási ár.

A hazai termőterület a kereslet ugrásszerű növekedésével párhuzamosan két-három éve kezdett gyarapodni, az új ültetvények többsége azonban még nem fordult termőre. Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében egyre többen osztrák, német és olasz felvásárlókkal kötnek szerződést, de az sem ritka, hogy a nyugati tulajdonos a saját kertjében hoz létre ültetvényt. Birstermelők szerint a legnagyobb gondot tavaly és idén is az időjárás okozta, illetve okozza, az már most biztos, hogy a várt és leszerződött mennyiségnek többen a legjobb esetben is csupán a kétharmadát tudják majd produkálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 14. 07:43, szerda | Bulvár

Folyóba zuhant és életét vesztette fényképezés közben egy 13 éves magyar fiú Norvégiában

A Bondhuselva folyóba esett és meghalt egy 13 éves magyar fiú a délnyugat-norvégiai Sunndal város mellett hétfőn, miközben fotót szeretett volna készíteni a tájról

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.