Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Július 06. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Semmit sem lépett a Moody's Magyarország esetében

Semmit sem lépett a Moody's Magyarország esetében

Nem hajtott végre hitelminősítői felülvizsgálatot a magyar államadós-kockázati osztályzatra a Moody's. A hitelminősítő – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét.

A Moody's listáján a magyar szuverén osztályzat felülvizsgálata – több más országéval együtt – július 4-re, péntekre volt beiktatva, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette az erre a napra összeállított lista szereplőinek adósminőségi értékelését, így Magyarországét sem.

Uniós szabályozás

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre kijelölt időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében. A kialakult gyakorlatnak megfelelően ezt általában péntekenként teszik, több hónapra előre összeállított menetrend alapján.

A kijelölt felülvizsgálati dátum mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az adott hitelminősítő a menetrendben meghatározott napokon mindenképpen végrehajt valamely minősítési lépést az érintett szuverén adósok esetében. Az időpont előzetes meghatározása csak a potenciális hitelminősítési döntések dátumát mutatja, de nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy az adott napon tényleges osztályzat- vagy kilátásmódosító lépéseket jelentsenek be.

A Moody's menetrendjében Magyarország adósminősítésének lehetséges következő felülvizsgálati időpontja november 7.

A cég péntekre összeállított listáján Magyarország mellett szerepelt még Belgium, Hollandia, valamint több német és osztrák tartomány, de a hitelminősítő ezeknek a besorolásaira, illetve osztályzati kilátásaira sem jelentett be felülvizsgálati lépést.

Az S&P javított hazánk megítélésén

A legutóbbi érdemi módosítást Magyarország esetében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's hajtotta végre március végén; az S&P akkor stabilra javította a magyar besorolás kilátását az addigi negatívról. Az S&P következő magyar besorolási értékelése szeptember 19-én várható.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings június 6-án végezte el legutóbbi magyar értékelését; a cég aznap megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb besorolást: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata 'BB/B'. A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, 'Ba1', amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings 'BB plusz' hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettőnél már stabil; a Standard & Poor's március vége, a Fitch 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.