Városlista
2024. augusztus 4, vasárnap - Domonkos

Hírek

2015. Október 31. 13:00, szombat | Helyi
Forrás: Goodwill

Sikeres az ingyenes háztartási olaj- és zsírbegyűjtés

Sikeres az ingyenes háztartási olaj- és zsírbegyűjtés

Tovább folytatódik az AQUA használt olajbegyűjtési akciója!

Az AQUA Szolgáltató Kft. használt olajbegyűjtési akciója, melyben a szolgáltató cég környezetünket szeretné megóvni 2014 októberében indult, és a mai napig is rendületlenül folytatódik.
Az olajgyűjtési projekt keretein belül Mosonmagyaróváron és a környező településeken ingyen, külön erre a célra kialakított gépkocsival előre meghatározott útvonalon, és időben házhoz mennek az AQUA munkatársai, hogy begyűjtsék és ártalmatlanítsák a háztartásokban keletkező, elhasználódott olajat és zsírt.
Az AQUA Kft. víziközmű cégek sorában, az országban elsőként indított akciója kizárólag a Fogyasztók közreműködésével lehet sikeres, ha a fogyasztók az AQUA gyűjtőautójánál leadják a használt olajat, azzal nemcsak a saját lefolyórendszerüket védik, hanem a környezetet is óvják.

Az elhasználódott olaj veszélyes hulladék, a természetbe jutva jelentősen károsítja a termőföldet, vizeinket és az élővilág egészét. A csatornarendszerbe kerülve növeli a szennyvíztisztítók terhelését, lerakódik a csővezetéken, ezzel dugulást okoz. Mindezek elkerülése érdekében kezdte meg az AQUA Kft. a használt háztartási olaj térítésmentes begyűjtését és ártalmatlanítását.



A víziközmű szolgáltató cég tapasztalatai alapján a lakosság aktivitása mit sem csökkent az elmúlt évben, sőt inkább jelentős mértékben nőtt. Egyre többen érdeklődnek az olaj begyűjtéssel kapcsolatos tudnivalókról, nemcsak a jelenleg elérhető területeken, hanem az AQUA szélesebb szolgáltatási területén is.

- Nagy örömmel tölt el minket, hogy rengeteg fogyasztónk aggódik a környezetért, így nem restek az olajat begyűjteni, illetve nem csak átadják a használt olajat, hanem kérdéseket is tesznek fel azzal kapcsolatban, hogy az összegyűjtött anyagnak mi lesz a sorsa – mondta el Szabó László, az AQUA Kft. üzemmérnökség vezetője. - A begyűjtött olajat a tavaly átadott új és korszerű Mosonmagyaróvári Szennyvíztisztító Telepre szállítjuk, ahol anaerob rothasztásos ártalmatlanítást követően a keletkező biogázt hajtóanyagként használjuk fel az újonnan épült kiserőműben. Ennek is köszönhetően a telep energiaigényének egy részét megújuló, úgynevezett zöldenergia segítségével tudjuk biztosítani. A telep felújításának részeként kialakításra került egy látogatóközpont, melyben a 21. századi technikával felvértezve tudjuk bemutatni a szennyvíztisztítás nem is olyan egyszerű, de annál érdekesebb folyamatát, beleértve a biogáz termelést is. Előzetes bejelentkezést követően ezt bármikor meg lehet tekinteni – fejtette ki Szabó László.

Az AQUA Kft. munkatársai havonta mintegy 900-1200 liter használt olajat és zsírt gyűjtenek be. Ez a mennyiség 2014 októberétől számítva, napjainkra elérte a több, mint 20.000 liternyi veszélyes hulladéknak minősülő háztartásokban keletkező zsírt és olajat.
A begyűjtés pontos időpontjáról a szolgáltató folyamatosan tájékoztatja fogyasztóit, hogy azok kényelmesen szabadulhassanak meg a veszélyes hulladékká vált sütőolajtól és zsírtól.



A begyűjtéssel kapcsolatos további információk folyamatosan elérhetőek lesznek a www.aquakft.hu weboldalon, illetve a cég facebook oldalán (www.facebook.hu/aquakft).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Augusztus 04. 09:33, vasárnap | Sport

Major Veronika bronzérmes női sportpisztolyban

Major Veronika nagyszerű teljesítménnyel, a döntő közben szétlövést is nyerve bronzérmet szerzett a női sportpisztolyosok szombati fináléjában a párizsi olimpián Chateauroux-ban.

2024. Augusztus 04. 09:31, vasárnap | Belföld

Felszentelték a kommunizmusban elárasztott Bözödújfalu újjáépített templomát Erdélyben

Bözödújfalu immár nemcsak a falurombolás, hanem a közösség kitartásának, összefogásának és újjászültésének jelképe is