Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2017. Július 16. 22:00, vasárnap | Helyi

Skandinávia, a legboldogabb emberek lakhelye

Skandinávia, a legboldogabb emberek lakhelye

Az Észak-Európában taláható Dánia volt a világ legboldogabb országa több éven keresztül, azonban a 2017-ben kiadott lista szerint Norvégia át vette a vezető szerepet.

Az 5,7 millió lakosból álló Dánia elégedett az ország oktatási rendszerével, a poltikai szabadsággal, egészségüggyel, de még a fizetésükkel is. Azonban fontos tudni, hogy összevetve az világ összes országát itt az egyik legmagasabb az egy főre jutó jövedelem és a korrupció mértéke is itt a legkisebb. A lakosság nem aggódik, hogy elveszíti az állását, hiszen ha mégis erre kerülne sor, a munkanélküliségre is nagy összeget fordít az állam.

Az Észak-Európai emberek a Skandináv mentalitást látják boldogságuk forrásának, hiszen mindig elégedettek, nem akarnak másoknak megfelelni, sem tökéletesnek lenni. Leggyakrabban hosszútávú célok helyett inkább több kisebb célt tűznek ki maguk elé, hiszen ezáltal könnyebben lesz sikerélményük. A dán mentalitásról fontos tudni, hogy az emberek hihetetlen őszinték egymással, legyen az egy pozitív vagy egy negatív vélemény, mindig megmondják, hogy mit gondolnak valójában.

Munkahelyükön teljes erőbedobással dolgoznak, azonban nem töltenek plusz órákat munkával, hétvégenként pedig egyáltalán nem dolgoznak, így sokkal több időt tudnak a családjukkal lenni. Egy átlagos dán munkahelyen hetente 37 órát töltenek munkával az emberek és péntekenként rengeteg munkahelyen ebéd után befejezik a munkát és élvezik a várva várt hétvégét. Ha van rá lehetőség sok helyen padokat és asztalokat helyeznek el az irodák udvaraiba, hogy az ott dolgozók a szabadban tudják elfogyasztani az ebédjüket. Ennek köszönhetően sokkal frissebben és kevésbe stresszesen tudnak neki látni az ebédszünet utáni munkának.

A Trendhim nevezetű, dán webshop magyar munka társát kérdeztük, hogy ő miben látja a munkahelyén lévő dánok boldogságát, aki egyértelműen azt a választ adta, hogy a stressz mentes környezetben és az egymást nagy mértékű támogatásában látja a boldogságot.

Mostanában egyre több helyen találkozhatunk a “hygge” szóval, hiszen egyre népszerűbb kifejezés lett szerte a világon. A hygge nem más, mint egy nyugodtság, boldogság, otthonosság egy szóval egy kellemes érzés, amikor élvezed az adott percet.
A legtöbben hygge gyanánt beszélgetnek egy kávé vagy egy tea mellett, esznek egy süteményt vagy néznek egy filmet.
A legfontosabb dolog amit a skandináv emberek vallanak a hygge érzésről, hogy legyen minél egyszerűbb és természetközelibb.

Címkék: Skandinávia, trendhim

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 10:00, kedd | Helyi

Éjfélkor jár le a határidő!

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.