Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 07. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: orientpress

Sokan rengeteget keresnek a szír polgárháborún

Sokan rengeteget keresnek a szír polgárháborún

Naponta áruval megrakott teherautók százai sorakoznak a török-szíriai határ mentén, például az Öncüpinarhoz közeli határátkelőnél, hogy az étolajtól kezdve a pelenkáig, a Szíriában jelenleg hiánycikknek számító termékekkel lássák el a kiskereskedőket, akik aztán odahaza értékesítik a szükséges árucikkeket a nélkülöző lakosságnak.

'A szíriai oldalon minden iránt hatalmas a kereslet. Legutóbb papírszalvétát szállítottam' - mesélte Mustafa Demir, egy étolajjal megrakott teherautó sofőrje, aki szokásos útvonalán vitte Törökországból a szíriai határ közelébe a kívánt termékeket, hogy azután eladja a szíriai felkelőknek. Utóbbiaknak égető szükségük van alapvető élelmiszerekre, mivel a háború kezdi elzárni az eddig megszokott kereskedelmi csatornákat.

Nemcsak a török Öncüpinar városa vált nyüzsgő kereskedelmi központtá, a török-szíriai határvidék széltében és hosszában megélénkültek a kisebb határátkelők.

A Szíriával zajló kereskedelemben jelentős változások figyelhetőek meg: miközben a harmadik éve zajló polgárháború az egekbe röpítette az élelmiszerárakat, a furfangos és merész kereskedők a háborúban kialakuló hiánygazdaságban egyre több lehetőséget találnak maguknak. Az pedig nem valószínű, hogy a feketegazdaságot komolyan érintené a Bassár el-Aszad elnök kormányzata ellen fontolgatott külföldi légicsapás.

'Az országban uralkodó kaotikus helyzet, amelyben a központi hatalom elveszíti ellenőrzését a gazdaság felett, új lehetőségeket teremt azon külföldi kereskedők számára, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a kormányzattal' - mondta Torbjorn Soltvedt, a Maplecroft kockázati tanácsadással foglalkozó cég munkatársa.

'Bárki, aki hajlandó Szíriába árut szállítani, nyereséges vállalkozásba kezd a háború és a kockázatok miatt. A szíriaiak pedig rájöttek: ez az egyetlen módja annak, hogy árukhoz jussanak' - mondta a Reuters hírügynökségnek egy közel-keleti forrás, aki szintén aktívan kereskedik Szíriába szánt árucikkekkel.

Az egyre súlyosbodó konfliktus elriasztja a nagy nemzetközi vállalatokat. 'A hajótulajdonosok nem vállalják azt a biztosítási felárat, hogy Szíriáig hajózzanak. A beszállítók olyan kikötőkbe szállítják az árucikkeket, mint a törökországi Mersin, ahonnan aztán helyi kereskedők viszik tovább a rakományt' - tette hozzá egy másik, Európában lévő, hajózással foglalkozó forrás. Egy mersini hajóügynök hozzátette, hogy az új kereskedelmi útvonal és a vele járó üzleti kilátások a helyi árakat is megemelték: Mersinben ma ötször annyiba kerül a krumpli, mint korábban.

Libanon és Szíria között változatlanul élénk az üzemanyag-kereskedelem, az ebben 'utazóknak' alig kell tartaniuk hatósági ellenőrzéstől.

Miközben a feketekereskedelem többnyire a felkelők által uralt területeken működő vásárlókat jelenti, a szíriai állam szintén érdekelt különféle termékek beszerzésében. Az állami beszerzők azonban, amelyek külföldi beszállítóktól próbálnak árut beszerezni, likviditási problémákkal küzdenek, ami arra kényszerítette Damaszkuszt, hogy visszavonja a liszt, cukor és rizs beszerzésére kiírt állami pályázatokat.

Kereskedelmi források szerint ez kisebb szervezettséget, viszont magasabb árakat jelent azoknak a beszállítóknak, akik hajlandóak a kormányzat által ellenőrzött területeken, például Damaszkuszban eladni.

A helyi kereskedők több millió dolláros üzleteket köthetnek, feltéve, ha biztosítani tudják a kifizetést. 'A közvetlen kereskedésben nagy tétekkel játszanak, de az nem is gyenge idegzetűeknek való' - tették hozzá kereskedelmi források.

A szíriai helyzet a nemzetközi segélyszervezeteket is aggasztja. 'Rendkívül nyugtalanít minket az élelmiszerek elérhetősége és az árak, amelyek bizonyos esetekben 300 százalékkal emelkedtek meg' - közölte Muhannad Hadi, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) Szíriáért felelős regionális koordinátora.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).