Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. November 10. 18:44, csütörtök | Helyi
Forrás: Móra Ferenc Iskola

Szent Márton emlékév a Mórában

Szent Márton emlékév a Mórában

Az idei év Szent Márton születésének 1700. évfordulója. Ez adott alkalmat a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskolának, hogy a közösségük számára fontosnak tartott értékeket a figyelem középpontjába állítsák.

A jubileumi év alkalmából két hónapon át az iskola tanulói olyan programokon, tevékenységekben vettek rész melyek segítségével Szent Márton alakját személyiségét, lelkiségét megismerhették.



A nagyobbak foglalkoztak a korral, amiben élt, és képes tablókat készítettek jócselekedeteiről, életéről valamint a szent nevéhez fűződő szokásokat, népi hiedelmeket, megfigyeléseket is ezen a kiállításon mutatták be.
A kisebbek a szent életét bemutató képeket színeztek és Márton napon az iskola előtt elhaladó járókelőknek ajándékoznak, ezzel is segítve, hogy az emberek megismerhessék azt az embert, akit nem azért avattak szentté, mert vértanúhalált halt, hanem mert példás életet élt. Az iskola tanulói példáját szeretnék követni és ezért elhatározták, hogy jócselekedetekkel segítik a kisebbeket, vagy éppen az iskola szépítésében vesznek részt, mindenki komfortérzését javítva ezzel.

A jeles reggelen az ötödikesek mécseseit városunk alpolgármestere, dr. Iváncsics János gyújtja meg, ők pedig továbbadva a lángot az elsősöknek és egy látványos lampionos felvonulás keretében Szent Márton emlékét keresik az iskola kertjében. Meglepetésként egy élő ludat is találnak a hagyományőrző felvonulás közben, ezzel emlékezve a legendára, mely Szent Márton püspökké avatását meséli el.
Az önzetlen segítség lett a mottója a jubileumi évnek.

November 11-én reggel közel 200 sajátkészítésű kukoricaágyon pislákoló lampionnal világítják meg az utat az iskolába érkezők számára. A délelőtt folyamán a Szent Márton életét bemutató kiállítás mindenki számára megtekinthető az iskola aulájában. 9 órától pedig libazsíros kenyérparti várja a kisebbeket.

Az iskola kerítését és auláját a naphoz kapcsolódó jelképekkel díszítették, mindezzel céljuk figyelemfelkeltés, Szent Márton személyének megismertetése, figyelemfelhívás az önzetlen segítségadásra és nem utolsó sorban a közösségformálás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 10:09, szerda | Helyi

Kenuzás közben a vízbe borultak és az egyik utas meghalt

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki tavaly, mint kormányos ment kenuzni barátaival, és egy baleset következményében egyik társa meghalt.

2024. Április 22. 12:08, hétfő | Helyi

Abszolút első helyet ért el Liziczai Gergő a TUDOK-on

Kiemelkedő sikereket ért el Liziczai Gergő, a Kossuth Lajos Gimnázium diákja, a Hlavay József Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia országos döntőjén, valamint a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciáján.

2024. Április 18. 11:33, csütörtök | Helyi

Igazibb Önismeret

Igazi Barbara IGAZIBB ÖNISMERET című előadásán vehetnek részt az érdeklődők a Huszár Gál Városi Könyvtárban április 26-án, pénteken 17 órától .

2024. Április 10. 17:58, szerda | Helyi

Vágányzári hirdetmény

Mósodított menetrend szerint közlekedik a 9447 sz. vonat április 15-től április 19-ig Hegyeshalom — Rajka állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt az 1 Győr — Hegyeshalom — Rajka vasútvonalon.