Városlista
2024. szeptember 13, péntek - Kornél

Hírek

2014. Június 29. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szeretnék elkerülni az árháborút

Szeretnék elkerülni az árháborút

Komoly termelői félelmek fogalmazódtak meg, miután egyes hírek szerint a kiskereskedelmi láncok már most készítik azokat a reklámújságokat, amelyekben akciós áron hirdetik a dinnyét. A gazdálkodók attól tartanak, hogy a kereskedők árháborújának áldozataivá válnak - írja a Magyar Nemzet.

A napokban kezdődhet a hazai dinnyeszezon. A termés kiváló minőségű és a korábbinál nagyobb mennyiségű lesz, ám egyes hírek szerint a kereskedelmi láncok már nyomdába küldték azokat a reklámújságokat, amelyekben akciós áron kínálják a hazai gyümölcsöt – közölte lapunkkal a FruitVeB Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Mártonffy Béla tájékoztatása szerint minderről a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke, Oravecz Tamás számolt be egy háttéregyeztetésen, jelezve: ha ez igaz, komolyan ronthatja a magyar termelők helyzetét. Úgy tudjuk, a megbeszélésen a termelők az erőteljesebb fellépés lehetőségét is latolgatták az esetleg akciózásokba kezdő kereskedőkkel szemben.

Lapunkat Oravecz Tamás arról tájékoztatta, hogy a kereskedők már most 45–50 forintos árral kénytelenek szembesülni. Ez száz forint alatti kiskereskedelmi árat feltételez, miközben a kereskedelmi láncok polcain jelenleg is 150–200 forint kilónkénti áron kínálják a „fonnyadt, deformált importdinnyét”. – Az, hogy a multinacionális cégek a hazai dinnyeszezon előtt két héttel már nyomdába küldték a kilónkénti 99 forintos árat tartalmazó reklámújságokat, arra világít rá, hogy ezek a társaságok semmiképpen sem akarják megfizetni a magyar árut, a magyar termelőket pedig megvetik – tette hozzá. Tűrhetetlennek nevezte, hogy a kereskedelmi láncok az elmúlt hetekben egyetlen kérésüket sem vették figyelembe, s úgy vélik, hazánkban mindent megtehetnek.

Az elmúlt három évben rendkívül jó irányt vett a hazai dinnyetermelés, s a korábbi folyamatos, megállíthatatlannak látszó csökkenéssel szemben lassan növekedni kezdett a vetésterülete is – tette hozzá Mártonffy Béla. Idén nagyjából hatezer hektáron termelnek dinnyét hazánkban, mintegy 1500 hektárral nagyobb területen, mint három évvel ezelőtt. A szakértő szerint ezt az irányt tovább kellene növelni, s ezért július elején idén is elindítják a hazai dinnyét népszerűsítő kampányukat az áruházláncokban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 12. 11:42, csütörtök | Belföld

Elkészült a Kőröshegyi völgyhíd karbantartása

A tervezetthez képest 5 nappal korábban végeztek a saruk cseréjével a Kőröshegyi völgyhídon.

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek megnyitása

Magyarország célja az albán európai uniós csatlakozási fejezetek első három csoportjának megnyitása még hazánk idei soros elnökségi időszaka alatt

2024. Szeptember 12. 06:00, csütörtök | Belföld

ingatlan.com: másfél évtizedes rekordot döntött az új lakások kínálata

Adataik szerint szeptember közepén több mint 8100 új lakást, és házat kínáltak eladásra az országban, ami másfél évtizede nem látott szintet jelent.

2024. Szeptember 11. 06:00, szerda | Belföld

EU-elnökség - Kovács Zoltán: logisztikai kihívások, ambiciózus magyar program

A magyar EU-elnökség hatalmas logisztikai kihívást jelent, miközben a kormány ambiciózus programot szeretne megvalósítani ebben a fél évben. Erről Kovács Zoltán államtitkár beszélt kedden Budapesten egy rendezvényen.