Városlista
2024. július 3, szerda - Kornél

Hírek

2023. Április 24. 14:30, hétfő | Külföld

Szladits Károly Nemzetközi emlékkonferenciát szervezett a hétvégén Dunaszerdahelyen a Közép-európai alapítvány (CEF)

Szladits Károly Nemzetközi emlékkonferenciát szervezett a hétvégén Dunaszerdahelyen a Közép-európai alapítvány (CEF)

„A közjog és a magánjog a változó időben” nevet viselő egész napos szakmai konferencián neves külföldi és hazai előadók tisztelegtek Szladits Károly életműve előtt.

A 152 évvel ezelőtt Dunaszerdahelyen született, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának is megválasztott egyetemi tanár.

Szladits Károly szakmai munkásságának legjelentősebb eredménye a Magyar magánjog című gyűjteményes munka, amelynek főszerkesztője és egyik társszerzője volt. Hatkötetes monográfiájában a második világháború előtti polgári jogot elemezte.

A szakmai konferencia résztvevőit Varga Judit Magyarország igazságügyi minisztere és Viliam Karas, a Szlovák Köztársaság igazságügyi minisztere üdvözölték.

Dr. Mészáros Lajos emeritus alkotmánybíró és egyben a konferencia védnöke nyitó beszédében arra emlékeztetett, hogy Szladits Károly munkásságán keresztül nagy hatást gyakorolt a jogtudományra és ezáltal a bírói gyakorlatra is. Szakmai leiratai kiállták az idő próbáját: „Ma, amikor a tudományos műhelyek magánjogi doktrínákról értekeznek, amikor az Alkotmánybíróság, a Kúria és a rendes bíróságok bírói igyekeznek meglelni az igazságot, az egyik igazi véleményformáló autoritás, akivel magánjogi kérdésekben, jogvitákban érvelnek, az Szladits Károly.”

A konferencia résztvevői a délelőtt folyamán elsőként Sulyok Tamás, a magyar Alkotmánybíróság elnökének „Magánjogi gondolatok érvénysülése az Alkotmánybíróságon Szladits Károly nyomán” című előadását hallhatták. Ezt követően Szigeti Ľuboš, a szlovák Alkotmánybíróság elnökhelyettese, Paczolay Péter, az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírója és Števček Marek, a Pozsonyi Comenius Egyetem rektora szólaltak meg.

A délutáni előadásokat Pfundtner Edit, a Szlovák Köztársaság Igazságügyi Minisztériumának államtitkára moderálta. Szladits Károly munkásságát előadásaikban Patyi András, a Kúria elnökhelyettese, Šikuta Ján, a szlovák Legfelsőbb Bíróság elnöke és Ida Hanzelová, a szlovák Legfelsőbb Bíróság volt bírója is méltatták. A román közjog és magánjog helyzetéről Puskás Bálint és Varga Attila a román Alkotmánybíróság bírói értekeztek. Korhecz Tamás, a szerb Alkotmánybíróság bírója a szerb állam kártérítési felelősségéről beszélt.

A Közép-európai alapítvány (CEF) egyik fontos célja, hogy megteremtse a közös gondolkodás nyílt fórumait, ezért megtiszteltetésnek érezte, hogy főszervezője lehetett ennek a magas szakmai értékű rendezvénynek és ezzel tiszteleghetett a magyar jogtudomány, illetve a 20. századi modern magyar magánjog iskolateremtő egyéniségének, Szladits Károlynak.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.